Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Eric Erfors

5 sätt som du blir blåst av politiker

Politiker ska inte ägna sig åt ocker.

Det gäller även finansminister Magdalena Andersson.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

1. Trängselskatten i Göteborg och Stockholm har sedan 2009 dragit in över 8 miljarder kronor. Och det är pengar som behövs till infrastrukturbyggen. Men som SVT har påpekat utgörs drygt 10 procent, det vill säga mer än 800 miljoner kronor av den sanslösa straffavgiften på 500 kronor.

Den som är ett par dagar sen med att betala sina 11 kronor åker på att betala 500 kronor. Det är en intäktskälla som skulle få mindre nogräknade SMS-låneprofitörer att blekna av avund. Påminnelseavgiften står inte i någon som helst proportion till förseelsen.

Vi kan kalla det ren ocker. Vi kan också kalla femhundringen för statligt sanktionerad stöld.

Visst, det fanns ett förslag om att avgiften skulle sänkas till 100 kronor 1 januari 2014. Men inget har hänt, och inga förändringar är på gång, har en av Anderssons statssekretare låtit meddela.

Finansministern prioriterar alla de hundratals miljoner som rullar in i statskassan än behandlar felande bilister korrekt. Det kan vara värt att hålla i minnet nästa gång. Andersson skäller på SMS-låneföretagen.

2. Frestelsen är stor för politiker att sätta avgiftsnivåer som till sin karaktär utgör en smygbeskattning. I Mora kommun har man infört en speciell "krogskatt". Där kostar ett serveringstillstånd 14 800 kronor, vilket är dyrast i Sverige.

I avgiftsbotten återfinns Staffanstorp. Om pizzerian där vill servera starköl kostar det 1 200 kronor, vilket är mindre än en tiondel av vad det kostar i Mora, enligt en studie av Näringslivets regelnämnd. Tar det byråkraterna i dalametropolen tio gånger längre arbetstid att utfärda ett serveringstillstånd? Naturligtvis inte.

3. 2014 tyckte Anders Borg att personer med studieskulder skulle straffas extra hårt och lät CSN införa en hutlös påminnelseavgift på 450 kronor. Och den som av olika skäl fortfarande inte betalar åker på ännu en avgift på 450 kronor. På så sätt har staten kunnat och kan fortsätta att kräva in hundratals miljoner. Kan vara värt att hålla i minnet nästa gång någon minister skäller på bankernas avgifter.

4. Och så har vi en klassiker: Elnätsbolagens monopol med stora prisvariationer över landet. Falbygdens nätbolag lyckades höja nätavgifterna med närmare 32 procent på drygt ett år. Förra året tog den brittiska pensionsfonden som nu äger bolaget ut 7 miljoner kronor i vinst.

Så kan det gå när politiker föredrar privata monopol framför kommunala. Samtidigt sänkte Lidköpings kommun nätavgiften med 4 procent.

5. Säg ordet "gatuavgifter" och många villaägare drabbas av rysningar. Ett 40-tal svenska kommuner använder sig av ett system med gatuavgifter där fastighetsägaren plötsligt kan åka på en räkning på flera hundra tusen kronor, eftersom kommunen plötsligt har beslutat att asfaltera och bredda vägen. Trots att ingen av de boende i kvarteren har efterfrågat detta.

Men vissa kommuner som exploaterar gamla fritidshusområden tycker att alla gamla pensionärer som bor där minsann måste stå vägnotan.

Trots att det handlar om en kollektiv nyttighet - vem som helst kan använda sig av den upprustade vägen - ska de befintliga villaägarna stå för notan. Snacka om att bli blåst.


Läs också: Därför gör Borg som Ryanair


Följ Expressen Ledare på Facebook