Foto: Pelle T Nilsson / PHOTO: ALL OVER PRESS/PELLE T NI
 Foto: Pelle T Nilsson / PHOTO: ALL OVER PRESS/PELLE T NI
Eric Erfors

5 nedskärningar som ministern vill dölja

Publicerad

För att Magdalena Andersson inte ska slå huvudet i budgettaket måste hon spara. Här är fem besparingar som finansministern inte vill prata om.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Utgiftstaket är numera heligt för varje finansminister. Annars hamnar man i den politiska skamvrån. Därför budgettricksade Magdalena Andersson och bokförde 11 miljarder kronor av 2016 års utgifter på förra årets budget.

Nu ligger budgettaket på 1 215 miljarder kronor och reserven som kallas budgeteringsmarginal är 21 miljarder kronor. Det kan tyckas vara mycket pengar, men motsvarar bara 1,8 procent i buffert.

Så finansministern måste spara i år:

1. Det hävdas från regeringen att man skjuter till 100 miljoner kronor i stöd till skollokaler. En struntsumma om vi ser till det totala investeringsbehovet på grund av alla nyanlända skolelever. Men nåväl, nu bluffar väl ändå finansministern?

För när jag lusläser vårändringsbudgeten framgår det under "utgiftsområde 18" att anslaget för upprustning av skollokaler minskas med en halv miljard i år!

En satsning som visade sig vara en besparing.

2. Hur många gånger har vi inte hört utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) lovprisa politiken för fler lärare på lågstadiet? Visserligen dräller det inte av utbildade lågstadielärare i Sverige och de som har flytt en kaotisk arbetsmiljö kan svårligen lockas tillbaka.

Av de närmare 2 miljarder kronor som skulle satsas på lågstadiet försvinner hela 658 miljoner kronor. Där försvann visst en tredjedel av Fridolins skrytpaket. Vissa budgetlöften har kort hållbarhet.

3. En sparorder har utgått till alla departement. Och försvarsminister Peter Hultqvist tvingas stå i givakt och dra sitt strå till stacken.

"Varför oroa sig för framtida katastrofer? Den försäkringspremien kan vi betala senare." Jag vet inte hur finansministern tänkte, men 50 av 75 miljoner sparas i alla fall in på anslaget "Förebyggande åtgärder mot jordskred och andra naturolyckor."

4. 17 december antog riksdagen budgeten för 2016. I den fanns drygt 303 miljoner kronor som skulle gå till att höja kvalitén på den högre utbildningen. Men dagen efter, 18 december, mejlade högskoleminister Helene Hellmark Knutsson till landets högskole- och universitetsrektorer att de där 303 miljoner kronorna kunde de glömma. Miljonerna hade fryst inne.

Här var hållbarheten på regeringens politik alltså ett dygn.

Kvalitetsmiljonerna behövdes till flyktingnotan, och besparingen finns nu redovisad i vårförändringsbudgeten. Besparingen bedöms "inte nämnvärt påverka" landets universitet och högskolar, skriver regeringen. Verkligen?

5. Ingen svensk politiker har någonsin pratat så mycket om innovation hit och innovation dit, som Stefan Löfven. Jag noterar att finansministern nu har monterat innovationskatapulten och skjutit bort 48 av 327 miljoner från bidragsposten "företagsutveckling och innovation."

Alla ska med. Och spara.

Vissa utgifter är dock heliga för riksdagen. Trots att de politiska partierna får drygt 171 miljoner kronor i år så höjer finansministern det statliga partistödet med en miljon kronor.

Jag inser naturligtvis att finansministern är tvungen att spara. Men ansvariga statsråd ska inte bara kunna skryta om sina "satsningar". De måste också våga och kunna motivera sina besparingar inför väljarna.

 

 

Läs också:

Finansministerns egen Panamahatt

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledare och krönikor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag