Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Eric Erfors

10 budord för kyrkopolitiker

På söndag är det val till Svenska kyrkan. Kandidaterna behöver några budord på vägen.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

1. Du skall inte förneka att Svenska kyrkan sedan millennieskiftet är skild från staten. Ändå mäktar de politiska partierna med att släppa sitt järngrepp över kyrkan.

Värst är Socialdemokraterna, Centern och Sverigedemokraterna; deras nomineringsgrupper och politiker är direkt knutna till respektive moderparti i kyrkovalet på söndag.

Sedan finns det lite lösare avknoppningar från andra partier: Miljöpartister i Svenska kyrkan, Vänsterpartister i Svenska kyrkan, och Kristdemokrater i Svenska kyrkan. Folkpartister har bildat något som kallas Fria liberaler i Svenska kyrkan. Och hur ser de ofria ut? Medan moderater samlat sig i något som kallas Borgerligt alternativ. Amen.


2. Du skall inte missbruka Herrens, din guds, namn. SSU har gjort en valfilm i söndagsskoleklass med en egen bibeltolkning och kommit fram till att "Jesus var sosse". De tänkte möjligen på att de kyrkopolitiskt aktiva i SSU inskränker sig till just tolv lärljungar.


3. Tänk på att hålla på med något annat på sabbatsdagen i stället för att rösta på ditt parti. Det finns oberoende nomineringsgrupper som Posk, Frimodig kyrka och Öppen kyrka.


4. Visa intellektuell aktning för kyrkans 5,5 miljoner röstberättigade medlemmar så kanske du får leva lite längre som "kyrkopolitiker". Partiernas valprogram är ett syndafall av floskler. Socialdemokraterna predikar stolt att partiordföranden Stefan Löfven har förhandsröstat i kyrkovalet! S valslogan lyder "För en öppen folkkyrka med framtidstro". Någon som inte önskar tro på framtiden?

S vill att det ska "visas lyhördhet och omsorg vid dop, konfirmation, vigslar och begravningar". Men herrejesus: Vem i hela världen kräver inkompetenta och dysfunktionella präster?


5. Du skall inte förneka att medlemmarnas ointresse har dräpt kyrkovalets legitimitet. I senaste valet 2009 var valdeltagandet blott 11,9 procent.


6. Du skall inte låta de verbala grodorna bli lika många som Egyptens gräshoppor. Centern prioriterar att "gudstjänsterna ska beröra, ge fördjupning och livsmod". Tänk att Annie Lööf vill vinna valet med sådana ideologiska djupsinnigheter.


7. Du skall icke höja kyrkoskatten. Svenska kyrkan tappar kontinuerligt medlemmar och högre skatt spär på raset.


8. Du skall icke vittna falskt mot din nästa. S gjorde det i kyrkovalet 2009 och gör det nuigen; genom att vifta med det falska SD-kortet ska S-röster fiskas. "Vi vet att främlingsfientliga krafter försöker öka sitt inflytande i Svenska kyrkan" varnar förstepredikanten Löfven. Men SD:s valresultat har alltid varit sämre i kyrkoval än i riksdagen och med 2,9 procent 2009 är partiet fullständigt marginaliserat i kyrkomötet.

Tänk om S i stället gick till angrepp mot den partipolitisering av Svenska kyrkan som släppt in SD. Fast nu förblir S-makten viktigare än förståndet.


9. Du skall inte ha begär till din nästas hus. Håll er till riksdagen, Rosenbad och fullmäktigesalar och befria kyrkan från partierna.


10. Du skall respektera din nästas engagemang i Svenska kyrkan och i andra religiösa samfund. Troende och ideellt arbetande människor som gör mycket gott ska behandlas med respekt och inte kidnappas av några partier och deras kyrkopolitiska politruksvammel.