Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Eric Erfors

080207: Än är inte sista bullen bakad

Helene Andersson i sitt konditori med nyfödde sonen Liam. Foto: RICHARD STRÖM
I fredags kom en lycklig och trött Helene Andersson hem från BB. Hon är inte säker på vad "sladdbarnet", som hon säger, ska heta, men hon och sambon funderar på Liam.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

I tisdags, på självaste fettisdagen – och julafton för landets konditorier – smällde facket till med en blockad mot hennes företag.
Helene driver två konditorier i Örebro och har två anställda bagare som är med i facket. Men inget kollektivavtal.
Det faktum att Helene just lämnat BB är ovidkommande i kampen mot ”frifräsaren”, enligt livsmedelsfacket.
Jag hör Liam jollra i bakgrunden när jag talar med Helene på jobbet. Föräldraledigheten är uppskjuten på obestämd tid. Hon hävdar sin rätt: att teckna kollektivavtal är något frivilligt.
– Jag tänker inte släppa taget. Jag har kämpat i fem år för att bygga upp mitt företag och tänker inte låta facket förstöra för mig.
Lindqvists är ett klassiskt Örebro-konditori och sedan nyheten spred sig om blockaden har örebroare strömmat dit för att sympatihandla.
– Jag vill driva mitt företag flexibelt. Det handlar om ömsesidig respekt, mina anställda skulle inte stanna kvar om de vantrivdes.
Enligt Helene tjänar den ena bagaren mer än kollektivavtalet, medan den andra har 4 kronor under avtal i timmen.
– Den bagaren har blivit erbjuden kollektivavtalsnivå, men vill i stället ha kvar andra förmåner.

Facket talar om ”konkurrensneutralitet”; att spelreglerna och villkoren måste vara lika. Annars drabbas andra konditorier.
Vare sig nu denna ”lönedumpning” handlar om 4 kronor i timmen eller 6, så ser verkligheten annorlunda ut ur ett småföretagarperspektiv. Många småföretag i krog- och cafébranschen är familjeföretag och familjeföretag får enligt MBL inte sättas i blockad.
Hur många av de bagare som startar eget kan betala sig själv den lägsta avtalslönen motsvarande 17 832 kronor i månaden?
Och hur passar landets alla familjeföretag ihop med fackets slagord ”konkurrensneutralitet”?
– Man bedriver inte familjeföretag om man inte kan ta ut en dräglig lön, fastslår Gerald Lindberg, andre ordförande i Livs.
OK. Facket har talat. Då vet ni vad som gäller, svenska småföretagare.

Naturligtvis är blockaden ett PR-mässigt haveri för facket. Å ena sidan en liten kämpande småföretagare med en nyfödd baby på armen, å andra sidan ett fackförbund som inte tvekar att använda storsläggan.
Borde då inte blockaden skjutits upp, så att Helene kunde ha hämtat sig efter Liams födsel.
– Nej, vi kan inte ta några personliga hänsyn. Och hur länge skull vi i så fall ha väntat, tycker du? säger Gerald Lindberg.
Samtidigt betonar han att det är olyckligt att det har gått så här långt.
Livs hade inte agerat som Handels- och restaurangfacket gjorde i Göteborg. Sofia Appelgrens salladsbar hade inte några anställda som var fackmedlemmar.
Gerald Lindberg säger till och med att det ”vore vansinne att vidta konfliktåtgärder där det inte finns medlemmar”.
Om nu de två bagarna lämnar facket, lämnar då blockadvakterna sin plats utanför dörren på Lindqvists konditori?
Det återstår att se. Jag tycker uppriktigt synd om de två bagarna hos Helene som i dag ska möta facket i Örebro för en tuff lektion i ”facklig solidaritet”.

Sofia i Göteborg gav upp och sålde sin salladsbar.
Victoria i Kristianstad med butiken Make Up Store tvingades teckna ett kollektivavtal för sin enda anställda, efter en uppmärksammad blockad.
Enligt Victoria hade ombudsmännen sagt att de skulle ”sänka” företaget om inte avtal tecknas.
Och Helene i Örebro tvingas nu pumpa ur brösten på jobbet för att lille Liam ska få mat.
Fackets missbruk av konfliktvapnet mot småföretagare måste stoppas. I LAS finns ett undantag för företag med färre än tio anställda. Dessa företag borde kunna slippa blockader. Och den regeln gäller ju, som sagt var, redan landets små familjeföretag.
Nå, Maud Olofsson, måste man vara gift med sin bagare för att slippa en blockad?
Jag tycker att du kan göra något betydligt mer konkret för kvinnliga småföretagare än dina ”ambassadörer” som ska få fler, som Helene, att starta eget.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!