Helene Andersson i sitt konditori med nyfödde sonen Liam. Foto: RICHARD STRÖM
Helene Andersson i sitt konditori med nyfödde sonen Liam. Foto: RICHARD STRÖM
Eric Erfors

080207: Än är inte sista bullen bakad

Publicerad
Uppdaterad
I fredags kom en lycklig och trött Helene Andersson hem från BB. Hon är inte säker på vad "sladdbarnet", som hon säger, ska heta, men hon och sambon funderar på Liam.
Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.
I tisdags, på självaste fettisdagen – och julafton för landets konditorier – smällde facket till med en blockad mot hennes företag.
Helene driver två konditorier i Örebro och har två anställda bagare som är med i facket. Men inget kollektivavtal.
Det faktum att Helene just lämnat BB är ovidkommande i kampen mot ”frifräsaren”, enligt livsmedelsfacket.
Jag hör Liam jollra i bakgrunden när jag talar med Helene på jobbet. Föräldraledigheten är uppskjuten på obestämd tid. Hon hävdar sin rätt: att teckna kollektivavtal är något frivilligt.
– Jag tänker inte släppa taget. Jag har kämpat i fem år för att bygga upp mitt företag och tänker inte låta facket förstöra för mig.
Lindqvists är ett klassiskt Örebro-konditori och sedan nyheten spred sig om blockaden har örebroare strömmat dit för att sympatihandla.
– Jag vill driva mitt företag flexibelt. Det handlar om ömsesidig respekt, mina anställda skulle inte stanna kvar om de vantrivdes.
Enligt Helene tjänar den ena bagaren mer än kollektivavtalet, medan den andra har 4 kronor under avtal i timmen.
– Den bagaren har blivit erbjuden kollektivavtalsnivå, men vill i stället ha kvar andra förmåner.

Facket talar om ”konkurrensneutralitet”; att spelreglerna och villkoren måste vara lika. Annars drabbas andra konditorier.
Vare sig nu denna ”lönedumpning” handlar om 4 kronor i timmen eller 6, så ser verkligheten annorlunda ut ur ett småföretagarperspektiv. Många småföretag i krog- och cafébranschen är familjeföretag och familjeföretag får enligt MBL inte sättas i blockad.
Hur många av de bagare som startar eget kan betala sig själv den lägsta avtalslönen motsvarande 17 832 kronor i månaden?
Och hur passar landets alla familjeföretag ihop med fackets slagord ”konkurrensneutralitet”?
– Man bedriver inte familjeföretag om man inte kan ta ut en dräglig lön, fastslår Gerald Lindberg, andre ordförande i Livs.
OK. Facket har talat. Då vet ni vad som gäller, svenska småföretagare.

Naturligtvis är blockaden ett PR-mässigt haveri för facket. Å ena sidan en liten kämpande småföretagare med en nyfödd baby på armen, å andra sidan ett fackförbund som inte tvekar att använda storsläggan.
Borde då inte blockaden skjutits upp, så att Helene kunde ha hämtat sig efter Liams födsel.
– Nej, vi kan inte ta några personliga hänsyn. Och hur länge skull vi i så fall ha väntat, tycker du? säger Gerald Lindberg.
Samtidigt betonar han att det är olyckligt att det har gått så här långt.
Livs hade inte agerat som Handels- och restaurangfacket gjorde i Göteborg. Sofia Appelgrens salladsbar hade inte några anställda som var fackmedlemmar.
Gerald Lindberg säger till och med att det ”vore vansinne att vidta konfliktåtgärder där det inte finns medlemmar”.
Om nu de två bagarna lämnar facket, lämnar då blockadvakterna sin plats utanför dörren på Lindqvists konditori?
Det återstår att se. Jag tycker uppriktigt synd om de två bagarna hos Helene som i dag ska möta facket i Örebro för en tuff lektion i ”facklig solidaritet”.

Sofia i Göteborg gav upp och sålde sin salladsbar.
Victoria i Kristianstad med butiken Make Up Store tvingades teckna ett kollektivavtal för sin enda anställda, efter en uppmärksammad blockad.
Enligt Victoria hade ombudsmännen sagt att de skulle ”sänka” företaget om inte avtal tecknas.
Och Helene i Örebro tvingas nu pumpa ur brösten på jobbet för att lille Liam ska få mat.
Fackets missbruk av konfliktvapnet mot småföretagare måste stoppas. I LAS finns ett undantag för företag med färre än tio anställda. Dessa företag borde kunna slippa blockader. Och den regeln gäller ju, som sagt var, redan landets små familjeföretag.
Nå, Maud Olofsson, måste man vara gift med sin bagare för att slippa en blockad?
Jag tycker att du kan göra något betydligt mer konkret för kvinnliga småföretagare än dina ”ambassadörer” som ska få fler, som Helene, att starta eget.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag