Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Eric Erfors: Utan Ohly vore politiken tristare

Tack, Lars Ohly för att du finns.
Svensk politik skulle vara oerhört mycket fattigare och tristare utan dig och Vänsterpartiet.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Tack, Lars Ohly för att ni som enda parti säger nej till EU och svenskt engagemang i Afghanistan. Du har fel, men det vore tråkigt om samtliga riksdagspartier skulle tycka likadant.
Tack, Lars Ohly för att du gjort storartade insatser som riktigt vänsterspöke. Visserligen tvingades du både sluta att kalla dig kommunist och lämna Svensk-kubanska föreningen, men det går fortfarande att finna ett gäng hardcore-kommunister i ditt parti.
Tack, Lars Ohly för att ni, åtminstone på papperet, vägrar att fjäska för den röststarka urbana medelklassen. 55 miljarder i höjda inkomstskatter är inte att leka med. Eller höjda marginalskatterna för alla och där flest procentenheter träffar dina väljare med inkomster på 20000- 32000 i månaden.
Tack, Lars Ohly för att du ifrågasätter det statsfinansiella ramverket med utgiftstak och överskottsmål som bidragit till Sveriges starka statsfinanser. Tack vare vänsterns kritik har Socialdemokraterna tvingats ställa upp med ett kraftfullt försvar för budgetlagen.
Tack, Lars Ohly för att du tydliggjort skillnaderna mellan plakatsocialism och verklig politik när du bland annat varit med och börsnoterat Telia samt skrotat arvs- och gåvoskatten för landets miljardärer.
Nåja, sluttackat för denna gång. (Ett retoriskt grepp jag för övrigt lånat från Lars Ohly som tackat sig igenom en hel partiledardebatt.)

KD:s och Centerns kris i opinionsmätningarna har uppmärksammats rejält, medan det har varit märkligt tyst om Vänsterpartiets usla siffror runt 5,5 procent.
Ohlys problem är på flera sätt värre: vi talar om ett socialistiskt parti som sätter en heder i att ständigt attackera den globala kapitalismen. Trots att världen har genomlidit den värsta finanskrisen sedan Ohly inte spelade fotboll med Nacka så har Vänsterpartiet misslyckats med att vinna väljare på sitt budskap. Och trots att partiet befinner sig i opposition och kan bedriva sin klassiska överbudspolitik har man misslyckats i opinionen.
Hur är det möjligt?
"De flesta människor tror att vi är extremare än vad vi är". Den förklaringen gav partiets informationschef Jenny Lindahl Persson när hon häromkvällen talade på ett möte arrangerat av Makthavare.se.
Tja, partiprogrammet eller skattepolitiken är faktiskt ganska extrem.
Sannolikheten för att Vänsterpartiet gör några större avtryck i de rödgrönas ekonomiska motion är liten. Socialdemokraterna och Östros har gjort klart att några större skattehöjningar vill man inte gå till val på.

En valrörelse stundar där det inte kommer att finnas speciellt stora faktiska skillnader. Matchen blir på mittfältet. Här finns alltså en öppning för riksdagens radikalaste parti, eller som det heter i partiprogrammet: "Kapitalets makt måste brytas för att demokratin skall kunna fördjupas och breddas. De rättigheter som springer ur ägandet måste begränsas och ägandet i sig övergå till gemensamma former."
En av Lars Ohlys begränsningar är att han valt att skratta sig genom en valrörelse tillsammans med Mona Sahlin och Peter Eriksson. Utrymmet för solospel är ytterst begränsat.
Jag tror att Vänsterpartiet begått ännu ett av sina historiska misstag när man insisterade på att få vara med i det rödgröna samarbetet. I takt med att de katastrofala opinionssiffrorna består kommer kraven att växa internt på att partiet i stället kör sitt eget race.
En lössläppt Lars Ohly? Då blir det liv i valrörelsen. Tacka för det.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!