TREFÖRSLAG. Miljöpartiets Peter Eriksson, Socialdemokraternas Mona Sahlin och Vänsterpar- tiets Lars Ohly har presenterat sina tre budgetförslag. Foto: Stefan Forsell
TREFÖRSLAG. Miljöpartiets Peter Eriksson, Socialdemokraternas Mona Sahlin och Vänsterpar- tiets Lars Ohly har presenterat sina tre budgetförslag. Foto: Stefan Forsell

Eric Erfors: SM i skattehöjningar

Publicerad
Uppdaterad
De rödgröna har presenterat sina tre budgetförslag. Lite förenar och mycket återstår att kompromissa om inför det utlovade gemensamma budget- alternativet i april.
Jag noterar:
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Att Vänsterpartiet prioriterar åtminstone arbetslinjen för journalister. Klockan 08.15 inleds presskonferensen med att Ung Vänsters Ida Gabrielsson håller en lam Första maj- liknande appell mot ungdomsarbetslösheten. Och jag som trodde att Vänstern ville marknadsföra sitt budgetalternativ.

Socialdemokraterna punkt-erar sin egen myt om den stats- finansiella nödvändigheten av att beskatta alla "rika". Budgetmässigt ger den bara kaffepengar - blott 800 miljoner i nya skatteintäkter.
Partiet tycker dock att det är djupt orättvist att Mona Sahlin bara har en vanlig enkel riksdagslön på 55500 kronor i månaden. Partikassören pytsar in mellanskillnaden upp till 131000 kronor för att matcha Reinfeldt.

Det finns en oskriven budgetlag för de rödgröna. Även om Borg chockade alla med sitt miljardregn i statsbidrag över kommunerna måste oppositionen alltid kräva mer. Följ bara denna auktionsformel: Borg = X kronor, S= X+Y, MP = X+ Y, V=X+5 x Y.

Vänsterpartiets finansministerkandidat Ulla Andersson hävdade på presskonferensen att partiets skattehöjningar landar på 55 miljarder kronor. Men partiets skatteexpert Marie Engström rättade henne, 47 miljarder ska det vara. Hoppsan, skäms V för sina skattehöjningar?

Thomas Östros biter ihop och låter bister: "inga förvärvsavdrag för miljonärer". Däremot vill han ha rot-avdrag och sänkt fastighetsskatt för miljonärer med bostadsrätter. Upp till kamp för bostadsrättsmiljonärerna på Strandvägen!

Vänsterpartiet vidhåller i sin motion att utgiftstaken i budgeten skrotas och att riksbanken inte längre ska vara oberoende. Hur var det nu, Sahlin, var inte du och Ohly överens?

Inget område tycks för litet för ett riktat statsbidrag till kommunerna. Kommunpolitikerna måste köpas med 750 miljoner kronor i stöd till cykelbanor, tycker Miljö- partiet. Som även kräver att 50 miljoner kronor satsas på ett "skolkökslyft".
Någon kommunpolitiker som får ont i magen av denna outsinliga vilja till detaljstyrning?
Vänsterpartiet vågar säga nej till Anders Borgs mångmiljonbidrag till kronprinsessan Victorias bröllop. Utmärkt.

V är ärliga och visar hur de höjer marginalskatterna för alla (!). Höjningen med flest procentenheter får alla med inkomster 20000 - 32000. Det ska inte löna sig för Svensson att jobba extra.
Socialdemokraternas utgiftstak är 35 miljarder högre än regeringens. Skuggan måste tydligen vara större i skugg-budgeten.
Oj, nu blev Östros ännu allvarligare. Det är förfärligt att regeringen "sänker skatterna med lånade pengar". Låt oss försöka förtränga att Östros vill sänka skatterna för pension- ärerna med ytterligare 3 miljarder.
En av Socialdemokraternas enskilt största besparingar är att dra in 1,7 miljarder kronor från fredsbevarande insatser. Förbereder man en reträtt från sitt stöd för Afghanistaninsatsen?
V har på sin önskelista en höjning av bolagsskatten, medan S säger absolut nej. Låt oss minnas att enligt Mona Sahlin fördjupas i alla fall samarbetet dag för dag.
Till sist: jag upphör aldrig att förvånas med vilken matematisk exakthet politiker kan fastslå hur många jobb som "skapas" med just deras politik.
Vänstern finner att deras satsningar på bostadsbyggande år 2012 ger 3450 jobb! Anders Borg finner att 30000 jobb försvinner med S-politiken.
Vilka underbara räkneövningar. Någon som tar dessa på allvar?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag