Eric Erfors: Skyll inte på euron

Publicerad
Uppdaterad
Nu är det julafton för EMU-motståndarna och enkla förklaringar:
Om bara Irland hade skippat euron så hade krisen undvikits.
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
IRLAND
Både miljöpartisten Gustav Fridolin och vänsterpartisten Ulla Andersson framträder plötsligt som experter på irländsk ekonomisk politik med en serie tvärsäkra uttalanden om orsakerna till krisen.
I en debattartikel på svt.se fastslår Ulla Andersson att det var den nyliberala politiken och ECB:s penningpolitik som bidrog till att ekonomin "gick överstyr". Irlandsexperten Fridolin pekar i SvD ut huvudorsaken att "landet avhänt sig penningpolitiken".
Irländarna måste alltså vara rejält korkade; hade de bara lyssnat på Ulla Andersson och Gustav Fridolin i tid hade dagens stålbad inte behövts. Ja, hade bara Taoiseach, alltså premiärminister Brian Cowen, plockat in dem som rådgivare skulle den gröna ön varit grönare än någonsin.
Det underliga är att fastighetsbubblor, finanskriser och galopperande budgetunderskott faktiskt har inträffat i länder som inte varit med i EMU. Vi hade vår egen hemmatillverkade 1990-talskris som exploderade långt före valutaunionens födelse. Storbritannien - med sitt pund - brottas med gigantiska underskott. Och islänningarna började efter sin finanskris ropa efter ett EMU-medlemskap.
På motsvarande sätt måste det anses sensationellt att vår granne Finland med sin euro överlevt den globala finanskrisen. Att de gröna i Finland gillar euron måste helt enkelt bero på att de inte besitter Fridolins makroekonomiska kompetens.

Jag noterar att Irlandsexperten Ulla Andersson vill ha en oberoende irländsk centralbank. När det gäller Sverige är Vänsterpartiet motståndare till en oberoende riksbank. Partiet vill inte heller ha det utgiftstak som gör det lättare att genomföra finanspolitiska åtstramningar när ekonomin är överhettad.
Vad EMU-motståndarna ständigt undviker i sina tvärsäkra ekonomiska "analyser" är att stabiliseringspolitik en också har detta andra ben: finanspolitiken.
En regering kan antingen höja skatterna eller minska utgifterna. Ett land med fast växelkurs och kostnadsproblem kan även göra en intern devalvering, vilket Irland nu försöker sig på med sänkta minimilöner. En metod som Lettland tycks ha lyckats med.
För att komplicera saken ytterligare för Irlandsexperterna i Sveriges riksdag: Jag har fått en motbild från experter på Irland när jag har varit där. De lyfte tvärtom fram EMU som en viktig faktor till varför utländska företag hade etablerat sig på ön.

MP och Vänstern säger nu nej till att Sverige lånar ut maximalt tio miljarder kronor till Irland. Så var det alltså med den europeiska solidaritetstanken. Ansvarsfulla socialdemokrater ställer upp, men visar samtidigt hur svårt en rödgrön regering hade haft det med EU-politiken.
Thomas Östros och Anders Borg har också i varierande grad surat över den låga irländska bolagsskatten. Längst av alla har EMU-motståndaren Leif Pagrotsky gått och sagt att lånet ska villkoras mot att "vi kan vara med och påverka hur den irländska bolagsskatten ser ut". Tänka sig. Socialdemokraterna är annars bestämt emot överstatlighet på skatteområdet.
Tänka sig mer: Sverige är tvåa i världen när det gäller konkurrenskraft, enligt World Economic Forums senaste rankning. Trots vår höga bolagsskatt och en alliansregering.

Vänsterns finansministerkandidat Ulla Andersson vet säkert svaret: kronan! Allt tycks nämligen kunna skyllas på EMU.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag