Eric Erfors: Skrota AD

Publicerad
Uppdaterad
Den långa Lavalresan har nu nått sitt slut. Arbetsdomstolen, AD, dömde i går facken att betala ett skadestånd till Laval.
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Jag minns hur resan började för min egen del; hur jag körde ut till Vaxholm i december för fem år sedan för att besöka det skolbygge som sedan skulle bli världsberömt i hela EU. Och jag minns hur mina vindrutetorkare krånglade för nära ett dike.
I stället var det facken, främst Byggnads men även Elektrikerförbundet, som körde i diket. Inte minst för den osmakliga "Go home-blockaden, men även för den arroganta attityden inför EG-rätten.
Jag minns hur fackens juridiska ombud protesterade i AD mot att domstolen ville inhämta ett förhandsavgörande från EG-domstolen, "för så brukar vi inte göra i Sverige".
Jag minns hur den dåvarande socialdemokratiske ministern Hans Karlsson (fd avtalssekretare i LO) lade sig i denna juridiska process. Han illustrerade tydligt att AD inte är någon självständig domstol, utan ett korporativt partssammansatt påfund från en svunnen tid. Och som nu borde avskaffas för rättssäkerhetens skull.

Det är förstås välkommet att Laval får ett slags postum upprättelse. Dotterbolaget Baltic i fråga gick ju i konkurs i mars 2005. Förutom det allmänna skadeståndet borde Laval också ha fått ett saftigt ekonomiskt skadestånd.
Men jag kan faktiskt förstå de fackliga protesterna mot skadestånds- och rättegångsnotan. Och det kan möjligen chockera någon ombudsman på Byggnads.
För hade det funnits någon fullständig rättvisa så borde Arbetsdomstolen vara skadeståndsskyldig. Det var faktiskt AD som 22 december 2004 gav facken grönt ljus att fortsätta sin blockad ute i Vaxholm. Trots att varningsklockorna ringde från den EG-rättsexpertis domstolen saknade.
Jag kritiserade då AD:s hemmasnickrade tolkning av EG-rätten, och tyckte att AD borde ha frågat EG-domstolen om råd innan man ställde sig på Byggnads sida.
Men det gjorde man alltså inte och fackens lekmannadomare var förstås mycket nöjda.
Det är nu två år sedan EG-domstolens dom kom. Att det ska två hela år för AD att ta ställning i en självklar skadeståndsfråga säger också en del om kvalitetsproblemen i vårt rättsväsende.

En av de största retoriska fackliga bluffarna om Lavaldomen är den om att kollektivavtalen skulle vara hotade. Men LO-facken har ett ständigt behov av en yttre fiende och när Moderaterna kramar kollektivavtalen har Lavaldomen blivit ett slags substitut.
Någon som tror att Byggnads slutat jaga lettiska byggföretag?
Nej, just det.

I Byggnadsarbetaren framgår att facket vill ha bort det lettiska UPB, en underleverantör vid ett bygge utanför Uppsala. Orsak: letterna tjänar "endast" 1147 kronor om dagen.
För letter som jobbar tillfälligt i Sverige är detta en förmögenhet. Kan behövas för att ha råd att betala av lånen till den fackligt närstående banken Swedbank.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag