AVSLAG. Thomas Bodström fick i går avslag på sin ledighetsansökan. Nu måste han välja: stanna kvar med familjen i USA och hoppa av sin riksdagsplats eller återvända till Sverige. Foto: Christian Örnberg
AVSLAG. Thomas Bodström fick i går avslag på sin ledighetsansökan. Nu måste han välja: stanna kvar med familjen i USA och hoppa av sin riksdagsplats eller återvända till Sverige. Foto: Christian Örnberg

Eric Erfors: Skärp er, politiker

Publicerad
Uppdaterad
Thomas Bodström är inte ensam. Och bondpermis och extraknäckande är inte de enda problemen. Här är sex budord för våra 349 nyvalda och återvalda riksdagsledamöter.
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
1) Du ska noga granska reglerna för tjänstledighet innan du drar till USA.
Riksdagen är ingen vanlig arbetsplats, det är vår lagstiftande församling. Därför måste reglerna för tjänstledighet också vara stränga. En riksdag fylld med deltidsvikarier skulle bli lika med en polsk riksdag.

2) Du ska hedra dina väljare såsom de har hedrat dig.

Var tionde väljare som röstade på Folkpartiet i Jönköpings län valde Tobias Krantz efter hans personvalskampanj. Men den förre forskningsministern avsade sig sin riksdagsplats när han inte längre fick vara minister. Detta är ett svek mot väljarna. Och arbetslinjen i riksdagen är bättre än att leva på inkomstgarantin som före detta statsråd. Lär av Mats Odell (KD) som tog steget från minister till ordförandeposten i näringsutskottet.

3) Du ska våga lämna dina gamla uppdrag.

Alldeles för många riksdagsledamöter är stora maktsamlare och behåller sina gamla uppdrag i kommun och landsting. DN redovisade i somras att 103 ledamöter hade dubbla uppdrag och samtidigt svårt att sköta sina lokala uppdrag. 37 av riksdagsledamöterna hade skolkat från mer än varannat möte i kommunen eller landstinget.
Sven-Erik Österberg, den socialdemokratiske gruppledaren, hade lyckats med bedriften att bara närvara vid två av elva fullmäktigemöten hemma i Skinnskatteberg.
Låt i stället andra och nya politiska förmågor ta över uppdragen på hemmaplan.

4) Du kan inte både tjäna politiken och mammon.

En del riksdagsledamöter säljer sin kompetens till näringslivet. Under förra mandatperioden satt exempelvis moderaten Anne-Marie Pålsson i skandalbolaget HQ AB:s styrelse. Hon fick 300 000 kronor i arvode 2008-2009. Pålsson har tröttnat på riksdagsjobbet och kandiderade inte i år.
Moderaternas nya partisekreterare Sofia Arkelsten är även styrelseledamot i börsbolaget Sweco.
Vi talar här inte om något litet familjeföretag utan en koncern som omsätter drygt 5 miljarder kronor. 175000 kronor kan Arkelsten i år kvittera ut för detta extraknäck.
Riksdagsledamöter ska självklart inte sitta i den här sortens styrelser; de som bestämmer spelreglerna för näringslivet ska inte själva delta i matchen. Och skyll inte på "fördjupad kunskap om näringslivets villkor." Det finns många andra sätt att skaffa sig viktig kunskap om företag och företagande.

5) Du måste välja mellan riksdagsuppdraget och att vara partiboss.

Åter till Sofia Arkelsten: hon är precis som sina partisekreterarkollegor Ibrahim Baylan (S) och Nina Larsson (FP) samtidigt riksdagsledamot. Att vara partisekreterare är inget litet simpelt extrajobb utan kan jämställas med att vara vd för partiet i fråga. Den sortens supermänniskor finns inte (undantaget skulle väl vara Thomas Bodström då) som också kan sköta riksdagsjobbet på fullt allvar.
Typiskt nog motiverade dubbelarbetande Erik Ullenhag sitt avhopp från partisekreterarjobbet med att han skulle satsa "mer tid" på riksdagsuppdraget. Numera vet vi minister Ullenhags egentliga skäl.
Arkelsten (M), Ibrahim Baylan (S) och Nina Larsson (FP) borde alltså avsäga sig riksdagsuppdraget. Så får deras ersättare chansen att jobba heltid i riksdagen.

6) Du ska delta i voteringarna.

Talmanskandidaten Kent Härstedt - av alla - struntade i var tredje omröstning. Anmärkningsvärt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag