SPÅRBUNDEN VALTURNÉ. Maud Olofsson (C), Jan Björklund (FP), Fredrik Reinfeldt (M) och Göran Hägglund (KD) tog tåget för att möta väljare och partifolk runt om i landet. Foto: Ylwa Yngvesson
SPÅRBUNDEN VALTURNÉ. Maud Olofsson (C), Jan Björklund (FP), Fredrik Reinfeldt (M) och Göran Hägglund (KD) tog tåget för att möta väljare och partifolk runt om i landet.  Foto: Ylwa Yngvesson

Eric Erfors: På alliansspåret

Publicerad
Uppdaterad
De rödgröna har presenterat sin ekonomiska politik och alliansen svarar direkt med en tågturné. Valtemperaturen börjar stiga. Härligt.
Och så här var det:
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
VALTURNÉ
08.57 T-shirts delas ut, med Animal Planet loggan, förlåt alliansens.
Statsråd efter statsråd dyker upp på Stockholms central. Vi är 110 personer som ska med på Reinfeldts charterresa.
09.14 Oidentifierad journalist ropar: "Hur dags kommer utspelet?"
09.30 Tåget avgår. De fyra partiledarna sitter i vagn 4 och äter marsipantårta märkt HV71. Bankeryds-Hägglund firar guldet. Djurgårds-Reinfeldt äter ändå.
09.46 Regeringen håller kort regeringssammanträde på skakigt tåg. Vad blir nästa steg, Facebook-möte?
10.20 Utspelet kommer. Partiledarna presenterar "9 löften från alliansen". En katalog av "inten" i retur till Sahlin: "Vi lovar att inte höja skatten för vanliga löntagare." Regeringen går i opposition mot oppositionen. Göran Hägglund läser upp att man lovar "att inte förtidsavveckla kärnkraften". Maud Olofsson nickar instämmande.
Alliansen har inga klara besked om bensinskatten, men är stenhård i sin kritik mot höjningen. Här måste man nog sätta ner foten på perrongen.
Reinfeldt hänvisar till alliansens kommande valmanifest i mitten av augusti. Snart stannar tåget i Göran Persson-land, Katrineholm.
11.02 Jag pratar med infrastrukturminister Åsa Torstensson (C) om EU-förhandlingarna om statsstöd till askflyget. Hon suckar och hänvisar till mötet i Bryssel och att EU-länderna "inte vill visa sina kort." Inga boardingkort till flygbolagsstöd är i alla fall regeringens linje.
11.20 Vi kliver av i Norrköping och byter till spårvagn. Anders Borg är glad över att återvända till sin gamla hemstad och pekar ut var han har jobbat som ung: "Där stekte jag fläsk." För att sedan varna för kilometerskattens effekter för Holmens pappersbruk.
11.31 Alliansens partiledare äntrar scenen i Hörsalsparken. Jan Björklund flirtar med de egna med ett generalangrepp på Lars Ohly: "Han skulle få MVG i religionskunskap då han inte kan skilja på tro och vetande." Göran Hägglund tror fortfarande på sitt motstånd mot "tvångsdelning av för- äldraledigheten".
12.13 Tåget lämnar Norrköping. Borg håller seminarium. Tåget skakar. Borg varnar för de rödgrönas 20 miljarder i "kostnadsökningar" och plockar åter fram inflationsspöket. Jag är inte skakad. Om finansministern tjatar om inflation spär han då inte på inflationsförväntningarna?
"Min uppgift som ekonom är att ägna mig åt konsument- upplysning" svarar Borg.
Nåja. Inflationstjatet är ett substitut i väntan på alliansens egna vallöften.
Strax före Hallsberg, där Borg ska kliva av, kommer ett utkast till vallöfte: satsningar på "välfärdens kärna" och sänkta skatter för löntagare och pensionärer.
Alliansens ekonomiska förhandlingsgrupp ska vara klar före Almedalsveckan. Stalltipset är givet: ännu ett jobbskatteavdrag kommer att lanseras i Visby. Och då blir avståndet till de rödgrönas skattehöjningar längre.
15.29 Ankomst till Borås. Hit ska de rödgrönas utlovade snabbtåg gå, fast bara från Göteborg.
Allianssympatisörer möter vid tåget och surar över att SSU har lyckats uppbåda hela sju (7) motdemonstranter. En centerpartist spelar Sister Sledge och "We are family" på cd-spelare. Well, vem fixar kampanjlåten?
På Stora Torget påminner Fredrik Reinfeldt om "att en undersköterska har fått en hel månadslön mer om året."
Jo, men alliansen har misslyckats kapitalt med att kommunicera detta. Nyss deklarerade svenska folket och var fanns alliansens upplysningskampanj?
Det rätta svaret vi aldrig får höra i SVT:s "På spåret": att de nio av tio svenskar som har ett jobb aldrig haft en så hög disponibel inkomst, tack var skattesänkningarna och extremt låga räntor.
I dag kör partiledarna sin show i Skövde. Ingen behöver tveka om vilka betyg Jan Björklund kommer att ge Lars Ohly.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag