Eric Erfors: Möblera om, Reinfeldt!

Publicerad
Uppdaterad
Varning! Denna text är kliniskt fri från spekulationer om vilka de nya ministrarna blir. Jag kommer alltså inte att ägna mig åt mer eller mindre kvalificerade gissningar om vem som efterträder Åsa Torstensson (C) eller Cristina Husmark Pehrsson (M).
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
I stället ska det handla om hur regeringsjobbet kan bli effektivare och hur ministrarnas ansvar kan framstå som tydligare inför väljarna.
Nog är personfrågan viktig, men när det nu är högkonjunktur för ministerspekulationer är det få som uppmärksammar hur central regeringskansliets organisation är för politiken.
Här är nio möbleringsråd till Fredrik Reinfeldt.

1. Gör regeringen större. Detta är något av ett tabu, men i praktiken fungerar de politiskt tillsatta statssekreterarna i dag som ett slags juniorministrar. De åker som vikarier på EU-möten eller genomför andra viktiga politiska förhandlingar. Jöran Hägglund (C) på näringsdepartementet har varit Sveriges "bilkrisminister".
Men Hägglund, liksom övriga statssekreterare, är inte utsedda av statsministern. De är makthavare i det fördolda och behöver heller aldrig riskeras att prickas av KU.
Enligt brittisk förebild bör Reinfeldt dessutom bilda ett inre kabinett i regeringen.

2. Lägg ner integrationsdepartementet. Posten och ansvarsområdet flyttas till arbetsmarknadsdepartement där den hör hemma. Inget är bättre för integrationen än just arbete.

3. Avveckla handelsministern. Handelspolitik är en EU-fråga och kan hanteras av EU-ministern.

4. Tillsätt en biträdande justitieminister. Ett av de mest arbetstyngda departementen behöver förstärkas, gärna med en utbildad jurist. Då tvingas advokat Bodström också sluta skryta med sin examen.

5. Anders Borg behöver ännu en minister vid sin sida. Utse en skatteminister som kan säkra intäkterna och förbereda en ny skattereform.

6. Skrota jordbruksdepartementet. Sverige har inget särskilt frisördepartement och jordbruk är en näring som alla andra. Frågorna bör tas över av näringsdepartementet. (Även om vissa, med hänvisning till EU-miljarderna brukar anse att politikområdet borde placeras under biståndsministern).

7. Sverige behöver en företagsminister. Eller med andra ord, en biträdande näringsminister som verkligen kan fokusera på företagens villkor. Förhoppningsvis kan då de omtalade regelförenklingarna nå en betydligt högre nivå.

8. Ge oss en bolagsminister. Hon eller han ska ha ett eget departement och ansvara för de statliga bolagen och kommande försäljningar. Statens företag är i dag värda omkring 500 miljarder kronor samtidigt som näringsdepartementet lider av akut underbemanning. Enheten för statligt ägande har bara ett 30-tal tjänstemän vilket delvis förklarar Maud Olofssons sjabbel med Vattenfall. Tidningen Affärsvärlden påpekar att Investor har en portfölj värd omkring 150 miljarder och 156 anställda.

9. Tillsätt en framtidsminister. Ministern ska ha en egen stab i statsrådsberedningen. Låter det flummigt? Jo, så är det, men arbetsuppgifterna är oerhört viktiga. Det här får bli regeringens egen tankesmedja som får damma av globaliseringsrådets alla utmärkta rapporter och ta sig an de stora framtidsfrågorna: Sveriges konkurrenskraft, samhällsplanering och vår livsmiljö.
Till sist: jag utgår ifrån att Fredrik Reinfeldt och Moderaterna fortsätter att dela med sig av ministerposterna till sina i dag ännu något mindre samarbetspartier. För alliansens bästa.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag