Foto: Olle Sporrong
 Foto: Olle Sporrong

Eric Erfors: Här är ditt 1 maj-tal, Wanja!

Publicerad
Uppdaterad
I morgon är det Första maj. Wanja Lundby-Wedin är bortkörd från sin hemmaplan, Norra Bantorget, och talar i stället i Göteborg.
Jag har talet du borde hålla, Wanja:
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
"Mötesdeltagare!
Det är härligt att stå här på Götaplatsen med er! Första maj är en dag när vi samlas för att demonstrera för arbete, rättvisa och fred.
Men Första maj borde också vara tid för reflektion och självkritik.
Tillsammans blir vi starka och svensk fackföreningsrörelse är starkast i världen. Det betyder att vi har stor makt och stort ansvar.
Kräver vi alltför höga löner hotar vi jobben, håller vi uppe ingångslönerna ökar ungdomsarbetslösheten. Ska vi vara trovärdiga i vår kamp för jobben måste vi också erkänna detta.

Kamrater!
Jag måste också vara självkritisk: Ja, jag har innehaft alldeles för många styrelseuppdrag. Många har av tradition varit LO-ordförandens uppgift. Historien har ett starkt grepp om oss i arbetarrörelsen. Det är hög tid att bryta oss loss, anpassa oss till verkligheten och bli den frihetsrörelse facket måste vara. Jag kommer därför också lämna min plats i Socialdemokraternas verkställande utskott.
Kamrater, vi måste stå fria! Sverige behöver en partipolitiskt oberoende och stark fackföreningsrörelse.
(APPLÅDER)
För vi lever i nya tider nu, vi lever i en tid när en minoritet av våra medlemmar röstar på Socialdemokraterna.
En fackförening ska företräda medlemmarnas intressen och inte något enskilt parti. Vi ska söka de politiska samarbeten som för stunden tjänar våra medlemmar bäst.

Mötesdeltagare,

vi har genomlidit den värsta finanskrisen sedan 1930-talet. Nu ljusnar det på Hisingen, Volvo behöver åter personal. Runtom i Sverige nyanställer man och jag kan stolt säga: svensk fackföreningsrörelse har spelat en viktig och konstruktiv roll under krisen. Jag tänker bland annat på IF Metall och Stefan Löfven. Stefan är en modig och modern facklig ledare. Eller hur, kamrater?
(APPLÅDER)
Tack vare IF Metalls krisavtal, där man lokalt kunde besluta om tillfällig arbetstidsförkortning, slapp tusentals metallare förlora jobbet.

Kamrater,

I kväll är det Cirkus Skratt på Heden, vi har subventionerat biljetten, gå dit! Den är garanterat mer underhållande än Cirkus Littorin.
Regeringens clowner tror att bara man differentierar a-kasseavgiften så sjunker arbetslösheten. Clownerna behövde två år på sig för att tillsätta ytterligare en a-kasseutredning.
Nej, det räcker nu. I massarbetslöshetens Sverige står en miljon utanför a-kassan. Vi måste vara solidariska med dem, inte med något historiskt fackligt egenintresse. Det är dags att Sverige får en allmän statlig arbetslöshetsförsäkring. Det är lika naturligt som att vi har en solidariskt finansierad sjukförsäkring.
(APPLÅDER)

Kamrater,

Vi lever i ett av världens rikaste länder. Vi lever i ett av världens mest jämställda länder. Och vi lever allt längre.
Det innebär inte att vi ska parkera oss i någon förnöjsamhetens soffa.
Vi får aldrig glömma vad som skapar vår välfärd. Det är ni mötesdeltagare, ni som tar spårvagnen till jobbet på Sahlgrenska och SKF, ni som pendlar till Mölndal och jobbar ihop AstraZenecas exportvinster. Det är ni som bygger vår gemensamma välfärd!
Vi i LO måste erkänna att vi har varit alldeles för fokuserade på fördelningen av tillgångar och alldeles för litet engagerade i vad som skapar jobb och tillväxt.

Mötesdeltagare,

En fackföreningsrörelse i ständig förnyelse kan inte blunda för de möjligheter och utmaningar globaliseringen ställer oss alla inför. Därför kommer jag att bjuda in arbetsgivarna och näringslivet till att skapa ett Arbetsmarknadens globaliseringsråd. Tillsammans är vi i Sverige starka!
Tack för ordet."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag