Eric Erfors: Butlersyndromet

Publicerad
Uppdaterad
Och så var kröningspartyt (S) över.
Välkommen till vardagen, Håkan Juholt och Carin Jämtin.
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
S-UTSPEL
För det är en sak att låta radikal inför egna partikamrater, en helt annan att mötas av den trista verkligheten som exempelvis utgiftstak i budgeten, en allt hårdare global konkurrens när det gäller skatter, investeringar och kompetens. Plus politikens ständiga målkonflikter.
När S-politiken ska utvecklas är det en fördel att tänka först och tala sedan, kalla det butlersyndromet. Och Carin "Butlern" Jämtin har väl inte direkt rosat den politiska tankemarknaden. I en intervju i SvD trillar hon dit igen.
Partisekreteraren vill ha en storstadspolitik som "ökar friheten" och där ett sätt kan vara att stressade småbarnsföräldrar får möjlighet att köpa hem färdigmat från förskolan!
Alla vi som i vår enfald trodde att det faktiskt fanns gränser för hur mycket livet ska läggas till rätta har fel. Dunderfel.
Någon politisk assistent till Jämtin kan möjligen upplysa henne om att i verkligheten - utanför tjänsterummet - finns det något som kallas närbutik. I närbutiken finns redan ett rikt utbud av denna så kallade färdigmat, och av allt bättre kvalitet.

I talarstolen på Stockholm Waterfront stod Juholt och dundrade mot det pensionssystem Socialdemokraterna varit med och infört tillsammans med allianspartierna. Pensionspopulisten Juholt krävde en utvärdering av pensionssystemet tillsammans med facken. TCO och Saco hade förstås vett att tacka nej.
Tänkte försvarspolitikern Juholt på att även svenska folket borde få de gyllene erbjudandena om att avsluta arbetslivet i förtid som delar av den svenska officerskåren nu åtnjuter? Då vore Sverige snart statsbankrutt.
Fakta är i alla fall att högre pensionsutbetalningar i systemet (bortsett från de som tillväxten skapar) kräver högre obligatoriska pensionsavgifter - i praktiken ett högre skatteuttag. Juholt har dock samtidigt hunnit lova att det inte behövs några skattehöjningar.
I går - ute i den tuffa vardagen - tvingades dock Juholt att ta avstånd från sin egen pensionspopulism: "Vi är inte i närheten av att överväga att riva upp pensionsreformen."
Okej, så snabbt fick den butlern sparken.
I brist på konkreta skattebesked går det alltid att ta till knepet om "behovet av en ny skattereform". Juholt pratar om att Sverige behöver ett skattesystem där skatterna bidrar till välfärd, tillväxt och investeringar. Någon däremot? Nej, vilket just är poängen.
Men vad tycker egentligen Juholt om fastighetsskatten? Vårt perverst krångliga momssystem? Och hur bidrar egentligen världens högsta marginalskatter till tillväxten?

Valet av ny
ekonomisk-politisk talesperson avgör partiets skattepolitik. Blir det Leif Pagrotsky avhänder sig Juholt och hans närmaste en stor del av inflytandet.
Pagrotsky har med sin erfarenhet och kompetens på området per automatik stark makt.
Han har också - som i fallet med EMU-konflikten med Göran Persson - visat att han vågar driva politik efter egen övertygelse. Och Pagrotsky behöver inte ta likadana hänsyn till sin framtida politiska karriär som en Mikael Damberg-typ.
Med tanke på att Juholts ekonomisk-politiska erfarenheter inskränker sig till det tidigare svarta hålet - försvarets ekonomi - väljer han nog Pagrotsky.
Jag tror att det är bra om Juholt, Jämtin och Pagrotsky tänker efter före och minimerar snabbmatsutspel. Tala på en S-kongress må vara som en butler med silverfat, men att tiga kan vara guld utanför.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag