Foto: Jonas Ekströmer / Scanpix
 Foto: Jonas Ekströmer / Scanpix

Eric Erfors: Bättre kan du, Borg

Publicerad
Uppdaterad
Östros borde åka till Aten och Borg borde sluta leka socialdemokrat.
Här är budgetbråkets tio-i-topp:
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
VåRBUDGETEN
1. Brandlarmet fungerar. Just när Anders Borg pratar tillväxtsiffror på pressträffen ljuder plötsligt brandlarmet. Symboliken i detta kan diskuteras: antingen en varning för nedgång i världsekonomin eller så visade det på finansministerns eminenta krishantering då det stängdes av och vi slapp lämna lokalen.
Kanske var detta Borgs sista budget. Vid en eventuell valförlust lär han återvända till den finansmarknad han haft att tämja under sina finansministerår.
Borg har varit duktig. Avgörande för slutbetyget blir i vilken grad han kan hålla emot utgiftskalaset i valrörelsen.

2. Borg vill vara en bättre socialdemokratisk finansminister än Thomas Östros.
Återigen betonade finansministern fördelningspolitiken. "Vi vill hålla ihop samhället". Och det som tidigare var otänkbart är nu högsta politiska visdom. Av rättviseskäl ska därför skatterna sänkas för pensionärerna.
Men det är väl nu, i en konjunkturuppgång, utbudspolitiken verkligen behövs? Lova löntagarna ännu ett jobbskatteavdrag, Borg.

3. Borg har gott om miljarder kvar. Tro inte att fem miljarder till pensionärerna var den sista stora godispåsen. Finansdepartementet räknar med att det finns hela 52 miljarder kronor i den så kallade budgeteringsmarginalen i nästa års budget.
Skattesänkningar ingår dessutom inte i det utgiftstak som riksdagen måste hålla sig under.

4. Skicka Östros till
Grekland. När jag lyssnar på Thomas Östros eländesbeskrivningar långt borta från den svenska budgetidyllen undrar jag om inte riksdagens stipendier för utrikes studier kunde användas bättre.
Låt Östros studera ett verkligt statsfinansiellt kaos. På plats i Aten.

5. Politik är teater. Det faktum att Borg, i brist på annat, prisar 50 kronors höjning av flerbarnstillägget som en "kraftig förstärkning", ja som en något närmast revolutionär fördelningspolitik borde faktiskt rendera honom ett skådespelarpris.

6. Carl B Hamilton gör en genial tv-kupp. Samtidigt som Östros vevar på om den svenska krisen, håller Hamilton upp Dagens Industris hyllningsartikel om Borg - "EU-mästare i ekonomi" - rakt in i tv-kameran. Jag noterar hur Borg febrilt försöker kväva sina skrattattacker.

7. Alla väntar på 3 maj. Det är inte lätt att vara rödgrön i en budgetdebatt utan ett gemensamt alternativ. Gnällfaktorn blir därför extra hög. Och inför de rödgrönas ekonomiska motion 3 maj har Anders Borg och alliansen givetvis sparat på krutet. Sen kommer det en Almedalsvecka, valmanifest i augusti och slutspurt i september.
Det gäller att spela valkorten väl och i rätt tid.

8. Politikerna överskattar sin roll. Samma sak under varje budgetdebatt. Riksbankens roll i krisbekämpning nämns nästan aldrig, men bankens akuta miljardlån till svenska affärsbanker och den enorma stimulansen med nära nog nollränta har i hög grad bidragit till att Sverige blivit "EU-mästare i ekonomi".
Äras den som äras bör. Eller hur Stefan Ingves?

9. Riksdagen och Borg saknar principer. Varför ska staten lägga sig i hur kommunerna fixar sommarjobb åt "skolungdomar"? Först faller de tillfälliga statsbidragen till kommunerna, men sedan lanseras ett litet sommarlovspaket på 100 miljoner kronor, och nu flaggar Borg för nya statsbidrag till skolan och "tillgänglighet i vården".
Litar inte Moderaterna på landstingsrådet Filippa Reinfeldts kompetens?

10. Att vara pessimist lönar sig. Jag tror att finansministern kommer att skriva upp prognoserna lagom till valet.
"Vi har tagit Sverige ur krisen" sa Borg i riksdagen. Han
kommer att säga det igen.
Och igen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag