Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En välriktad käftsmäll mot Vänsterpartiet

Glada nyheter. Tandhälsan blir bara bättre i Sverige. Och skillnaderna mellan bäst och sämst tandstatus har minskat.
Foto: Martina Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Tandvårdsutredaren Veronica Palm har hållit sig inom budgetramen. Vilket lär möta protester, inte minst från vänsterhåll.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Tänka sig, Veronica Palm har rätt. Den fria tandvården för unga vuxna, 20-23 år, bör tas bort.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Vänsterpartiet beskrev det som en stor seger när man fick in fri tandvård för unga vuxna i S/MP-budgeten 2015. 

Reformen omfattar nu alla under 24 år.

För V var det bara början på marschen mot att inkludera tänderna högkostnadsskyddet för sjukvården. Eller i alla fall se till att tandvården fick ett eget tak.

Men hör och häpna. Regeringens tandvårdsutredare, ”vänstersossen” Veronica Palm, föreslår reträtt. Hon vill ta bort den avgiftsfria tandvården för vuxna mellan 20 och 23 år.

I stället ska pengarna användas för att upprätta individuella tandhälsoplaner för alla. Undersökningsbesöket ska kosta 200 kronor, likaså enkla förebyggande åtgärder som skrapning av tandsten.

I övrigt ska dagens subventionstaxa fortsätta gälla.

Förhoppningen är att tandläkarna ska sluta kalla människor med friska tänder i sund mun en gång om året på ren rutin och i stället ägna sin tid åt folk som verkligen har problem.

Det är bra. För det är fortfarande många som står i tandläkarkö.

Det kan tyckas totalitärt att alla individuella tandhälsoplaner ska registreras hos Försäkringskassan. Men det kan vara ett verksamt verktyg för att stoppa det utbredda fusket med tandvårdsförsäkringen.

Påhittade ingrepp och överbehandlingar är fusk som kostar flera hundra miljoner

Ibland handlar det om rena bedrägerier med påhittade ingrepp, till och med på avlidna patienter. Andra gånger handlar det om överbehandling.

Riksrevisionen har uppskattat att fusket rör sig om mellan 200 och 400 miljoner kronor om året. 

Det är ett värkande hål på runt sex procent av statens kostnad för tandvården. Det måste åtgärdas, och vidare skador förebyggas.

Att göra om dagens allmänna tandvårdsbidrag, som få har kläm på, till en lättbegriplig enhetstaxa på en tvåhundring är ingen stor reform. Och det är det bästa med utredningen.

Man har räknat på vad det skulle kosta att införa det högkostnadsskydd som Vänsterpartiet och MP vill ha nu, och även KD och SD när ekonomin tillåter.

Om ingen betalar mer än 1 200 kronor om året blir statens nota 6,5 miljarder kronor högre – i fall efterfrågan inte ökar.

Men det skulle den. När 65+arna i en tidigare, nu avskaffad, reform fick gratis protetik för kostnader över 7 700 kronor tredubblades statens utgifter. Fler ville ha mer och tandläkarna höjde priserna.

Visst är tänderna en del av kroppen, precis som ögonen. I logikens namn borde allt behandlas lika. 

Men logik är inte allt. Utredningen heter ”När behoven får styra”. Och behov kan inte räknas område för område.

Coronapandemin har visat att äldreomsorgen brister. Och Sverige åldras. Nu har 510 000 personer fyllt 80 år, år 2040 beräknas 900 000 ha uppnått den aktningsvärda åldern.

Att ge gamla en vettig vård och omsorg kräver stora resurser. Då har vi inte råd att plottra bort pengarna på billigare tandkronor, särskilt som tandhälsan bara blir bättre och skillnaderna mellan bäst och sämst minskar ändå.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.