Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En tung, tung kväll för Stefan Löfven

Partiledardebatten fokuserade på corona – statsvetaren Jenny Madestam analyserar: "Hårt angrepp mot regeringen"
Kritiken mot regeringens hantering av coronapandemin var hård från alla håll under partiledardebatten.Foto: JOHAN PAULIN / SVT
Statsminister Stefan Löfven (S) fick en tuff kväll under söndagens Agenda-debatt.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Statsminister Stefan Löfven pressades från alla håll i Agendas partiledardebatt. Misslyckandet under coronapandemin har hunnit ikapp regeringen.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Siffrorna talar sitt tydliga språk. Sverige har med sina 4 659 döda fyra gånger högre dödlighet än resten av Norden tillsammans. Av 100 000 utlovade tester per vecka i maj har det hittills blivit en dryg tredjedel.

För Socialdemokraterna håller krishanteringen på att förvandlas från en politisk tillgång till en belastning. För bara någon månad sedan såg läget helt annorlunda ut. Förtroendesiffrorna rusade för regeringen och oppositionen slöt lojalt upp bakom statsministern.

Nu är borgfreden definitivt historia, vilket den första partiledardebatten efter coronautbrottet visade med eftertryck. Kritiken vällde fram från alla håll mot Stefan Löfven. Vänsterledaren Jonas Sjöstedt riktade den ena anklagelsen efter den andra mot statsministern. Även regeringens samarbetspartier Liberalerna och Centern – representerade av Nyamko Sabuni och Anders W Jonsson – var djupt kritiska. Moderatledaren Ulf Kristersson var bekymrad och Jimmie Åkesson (SD) gjorde sitt bästa för att återigen vara mest emot regeringen. 

Men argast av alla var KD-ledaren Ebba Busch som anklagade regeringen för att ”med berått mod ha tillåtit stor smittspridning i Sverige”. Med tanke på att Busch knappt har synts till i coronadebatten under våren kom denna oförsonliga anklagelseakt en aning överraskande. Så sent som i slutet av april ”krokade hon arm” med statsministern i krishanteringen. 

En som däremot kan sträcka på ryggen är Ulf Kristersson, som redan i mars drev kravet på masstestning och som även på det ekonomiska området har legat steget före regeringen under våren. Han har vuxit som oppositionsledare under krisen. Det är synd att han inte riktigt lyckades kapitalisera på det under Agenda-debatten.

Ett stort problem har varit att Folkhälsomyndigheten har varit skeptisk till såväl masstester som munskydd.

Så hur mycket klokare blev väljarna av debatten? Det blev egentligen aldrig någon debatt om den svenska strategin – eller det svenska experimentet, som det kallas i omvärlden. Löfven sade sig i grunden vara nöjd med valet av strategi och blev inte ordentligt pressad på den punkten. Oppositionen å sin sida hade inget att säga om huruvida Sverige borde ha valt att släcka ner samhället – en så kallad lockdown – som våra grannländer. 

I grunden tycks det med andra ord finnas en samsyn om att den svenska öppenheten, där barn har kunnat fortsätta att gå till skolan och de flesta regler har utformats som frivilliga rekommendationer, har varit den rätta. 

Det stora misslyckandet är bristen på testkapacitet och skyddsutrustning. Om de frågorna hade prioriterats tidigt hade smittspridningen kunnat begränsas liksom döden inom äldreomsorgen.

Ett stort problem har varit att Folkhälsomyndigheten har varit skeptisk till såväl masstester som munskydd. Men en regering styr ytterst riket och kan aldrig lägga över det övergripande ansvaret på någon annan. 

Stefan Löfven har tyvärr inte de ledaregenskaper som krävs.

Viktor Barth-Kron om vinnarna och förlorarna söndagens partiledardebatt.