Foto: Sven Lindwall
 Foto: Sven Lindwall

En tummetott

Publicerad

Skolplikten kommer att utökas till tio år. Sexårsverksamheten förvandlas till första klass. Det meddelade regeringen på onsdagen.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Skälet till att alliansen inte kommit till skott med denna reform tidigare, stavas KD. Kristdemokraterna sätter hemmafruvurmen framför utbildningshänsyn; barn ska inte slitas från mammas kjolar en sekund tidigare än nödvändigt. Men nu är det valår och Pisa-baksmälla, så KD kördes över av regeringskollegorna. Bra.

I realiteten går nästan alla barn redan i sexårsverksamheten. Men det är bra att integrera verksamheten i skolan. Det innebär kursplaner, kunskapsmål och rätt till särskilt stöd för elever med svårigheter.

Regeringen vill också förlänga skolplikten för elever som inte klarat målen i nian. Upp till ett extra läsår ska bli skolpliktigt, när så krävs. Dessutom vill man utreda införandet av obligatorisk sommarskola efter nuvarande åttan och nian.

Känns det sistnämnda förslaget igen, månne? Det kan bero på att Jan Björklund i september 2013 kungjorde att regeringen tänkte tillsätta en utredning om obligatorisk sommarskola. Sedan hände tydligen ingenting.

Man kan lätt få intrycket att det skjuts en del från höften på utbildningsdepartementet.

Det är inget fel på regeringens idéer. Men mer kvantitet är sannerligen ingen mirakelkur för den hyperkrisande svenska skolan.

Det råder brist på behöriga och duktiga lärare. Yrket är oattraktivt, lönerna för låga, NO-lärarna på utdöende och den administrativa bördan blytung. De problemen återstår och torde förvärras om skolplikten utökas.

Skolpengssystemet leder till strid om elever, med glädjebetyg och skolsegregation som följd. Detta kommer regeringen förstås inte åt med onsdagens reformutspel. Även här kan man i stället ana fröet till ökade problem: Om vinstmaximerande friskolor och snåla kommuner tvingas finansiera sommarskola infinner sig risken att de hittar strategier för att slippa sådan verksamhet. De skulle kunna ge elever godkänt fastän de inte har nått målen. Eller så nischar de sig stenhårt mot elever med bra förutsättningar, med ökad skolsegregation som följd.

Skolan lider av komplexa problem. Försök att lösa dem med ständigt nya utspel kan leda till att problemen ökar. Vad skolan behöver är ett helhetsgrepp. Därför krävs en kriskommission. Att regeringen missade ännu en chans att lägga fram ett sådant förslag är bedrövligt.

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag