Rick Falkvinge. Foto: Magnus Jönsson
Rick Falkvinge. Foto: Magnus Jönsson

En svensk världsnyhet

Publicerad
Uppdaterad
TEKNISKA HÖGSKOLAN, STOCKHOLM. Jag har svårt att höra mig själv tänka.
Jublet, eller vrålen snarare, upphör aldrig.
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Piratpartiet är på väg till Bryssel. Det är bekräftat och sant. Utländska reportrar pratar förundrat om "The pirate party's" framgångar i kamerorna.
På scenen ironiserar någon över alla de som dömt ut PP.
Opinionsstödet kom inte från apatiska datanördar som är för bensköra för att kunna rösta. PP bars fram av hundratusentals människor som verkligen bryr sig.
Kraften i nätpolitiken är uppenbarad.
Men även om själva valet tagit död på myterna om hur piratsympatiöserna är så är valvakan en parad av klichéer. Det lilaklädda folket sjunger "Sjörövar-Fabbe" och ser ut att framförallt bestå av rollspelsentusiaster.
Några har rentav piratlapp på ögat.
Det här är Piratpartiets kärna. Och de fortsätter att skrika av glädje.
Valframgången är en världsnyhet och ett stycke historia.
Det är en mäktig protest mot en stigande repression, som vi känner under beteckningar som FRA och IPRED och som är en trend över hela världen.
Ännu vet vi inte vad protesten är värd.
Piratpartiet kommer att dömas efter sitt politiska arbete. Den här kvällen är det lätt att känna sig hoppfull vad gäller PP:s öde. Men jag ser ändå skäl till oro. Jag känner av en sekteristisk stämning. Rick Falkvinge talar om nätpolitiken som en fråga om att förstå, eller att inte förstå. Språkbruket känns nästan maoistiskt.

PP kan bara bli framgångsrika genom att samarbeta och bygga allianser. Hittils har partiidentiteten snarare byggt på att markera avstånd och att visa arrogans.
Partiet kommer också att förändras av att få mandat och resurser. Professionella partier blir ofta maskiner som bara vill vinna så många röster som möjligt.
Piratpartiet kommer att bedömas efter hur de arbetar i Bryssel. Satsar de sina resurser på aktivism på Europanivå eller använder de mandaten till att bygga nationell, politisk styrka?

Stämningen här är avslappnad och påminner inte alls om ett vanligt partipolitiskt evenemang. Men jag ser en makthunger hos Rick Falkvinge. Han är kvällens självklara huvudrollsinnehavare, fast han inte ska till Bryssel.
Han håller ständiga tal. På sig har han en lila pikétröja, det är en slags uniform för piratpartister. Det finns gradbeteckningar på, vilket kanske känns bra för ett gammalt lumpenbefäl som Falkvinge. På hans tröja står det "ledare". Vad betyder det egentligen?
Varför ska en ny rörelse som bygger på massornas gemensamma intelligens ha en ledare?
Det är dock hoppingivande att Piratpartiets framgångar bygger på en rörelse som uppenbarligen inte tycks kunna tämjas av någon. Förmodligen inte heller av eventuella makthungriga exhibitionister.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag