Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En svensk ambassadör ska inte gå Kinas ärenden

Gui Minhai, svensk-kinesisk bokförläggare, blev bortförd av kinesiska myndigheter från Thailand den 17 oktober 2015.
Angela Gui är dotter till den svenske förläggaren Gui Minhai. Hon berättar nu om hur den svenska ambassadören i Kina försökte få henne att sluta prata med media.
Foto: PRIVAT
Utrikesminister Margot Wallström (S).
Foto: OLLE SPORRONG
Kinas flagga.
Foto: XINHUA/AVALON.RED / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950

Att den svenska ambassadören i Peking deltog i ett försök att tysta dottern till fängslade Gui Minhai är dåligt omdöme av historiska proportioner.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Historien är absurd, som tagen ur SVT:s komediserie ”Dips” om misslyckade diplomater. Men dessvärre är den sann. 

Den svenska ambassadören i Peking, Anna Lindstedt, bad Gui Minhais dotter Angela att möta henne och några kinesiska affärsmän på ett hotell i Stockholm. Männen kunde hjälpa hennes fängslade far, lät ambassadören förstå. 

Angela Gui har beskrivit mötet på sin blogg.

”Den ene affärsmannen sa att min far skulle kunna släppas. Det skulle dock bli en rättegång först, där min far skulle dömas till några års fängelse, innan han kunde åka hem. Men bara om jag lovade att hålla tyst och sluta prata med media. Ambassadör Lindstedt var med på planen”.

Det har visat sig att Utrikesdepartementet inte kände till mötet som ambassadör Lindstedt organiserade. Nu är hon avstängd och en utredning pågår. ”Hon har agerat utan att informera UD och då har hon agerat felaktigt”, säger Anton Dahlquist, departementets presskommunikatör, till Expressen.

Gui Minhai – svensk medborgare och politisk fånge

Fallet Gui Minhai har stor påverkan på de svensk-kinesiska relationerna. Den svenske förläggaren har suttit fängslad utan rättegång sedan 2015. Svenska krav på att han ska släppas är ett av skälen till att kinesiska myndigheter på senare tid har skärpt tonen mot Sverige, exempelvis genom att avråda kinesiska turister från att besöka landet.

Angela Gui har tvingats bli aktivist sedan hennes far fördes bort av kinesiska agenter. ”Jag tror att det är viktigt att mediebevakningen inte slutar. Om den gör det skulle det vara mer skadligt för min pappa än om jag skulle välja att vara tyst”, sa hon till SvD.

Hennes analys är med största sannolikhet korrekt. Om intresset falnar och kamerorna slocknar kan den kinesiska regimen göra vad den vill med Gui Minhai – döma honom till ett långt fängelsestraff i en farsartad rättegång, till exempel. 

Wallström måste städa upp på UD

Kina flyttar fram sina positioner. Det uttalade målet är att sprida det kinesiska synsättet till resten av världen. Demokrati på kinesiskt vis, kallas det, men där finns inget utrymme för politiska rättigheter. Personer som Gui Minhai, som på sitt förlag gav ut böcker som avslöjade de kinesiska ledarnas hyckleri, ses som hot mot hela systemet.

Det är ironiskt att skandalen med Peking-ambassadören briserade bara några timmar efter att utrikesminister Margot Wallström (S) presenterade regeringens utrikespolitiska fokus för 2019: En demokratioffensiv, där svenska företrädare ska ”ge stöd och näring överallt där demokratin kan växa och vara kritiska när den utarmas”.

En fråga pockar på svar: Varför väljer en svensk ambassadör, som ska företräda Sveriges medborgare och intressen, att hjälpa en hårdför diktatur att få tyst på dottern till en politisk fånge?

Margot Wallströms demokratioffensiv borde kanske inledas med en grundkurs på Arvfurstens palats.


Läs också: Sverige är farligt naivt inför Kinas makt 

I tv-spelaren nedan visas ledarsidans åsiktsprogram Ledarsnack, denna gång med Anna Felländer, medgrundare till AI Sustainability Center, om risker och vinster med artificiell intelligens.