En svart helg i Oslo och Washington

Blommor och regnbågsflaggor har lagts vid den bar i centrala Oslo där två personer mördades och 21 skadades vid en skjutning natten till lördag.
Foto: TERJE PEDERSEN / AP TT NYHETSBYRÅN
Framför Högsta domstolen i Washington och runtom i USA samlades människor för att protestera mot att HD upphävt Roe v. Wade.
Foto: REGINALD MATHALONE/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK / REGINALD MATHALONE/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK SHUTTERST
Foto: TERJE PEDERSEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: TERJE PEDERSEN / AP TT NYHETSBYRÅN

Det har varit en svart helg för den som älskar det fria, upplysta västerlandet.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Att få leva sitt liv som man vill, älska den man älskar och råda över sin egen kropp – det är fundamentala rättigheter i den öppna västerländska civilisation som vi älskar.

I helgen har dessa rättigheter kommit att skälva på två olika, nattsvarta sätt. 

I Oslo dödades två människor och 21 personer skadades när en man öppnade eld i en gaybar, natten till lördag. Mördarens exakta motiv är inte känt när detta skrivs, men att det rör sig om ett hatbrott mot homosexuella är en given hypotes. 

Under helgen har Pride firats på flera platser i Oslo – nu är Prideparaden inställd. För en historiskt jagad och fördömd minoritet har en glädjens högtid förbytts i sorg och fruktan. 

I USA var attacken mot det upplysta västerlandet av ett annat slag. På fredagen upphävde Högsta domstolen det historiska domslutet Roe v. Wade, som sedan 1973 har garanterat alla amerikanska kvinnor rätt till abort. Att domslutet varit på gång har många fruktat, dels på grund av att förre presidenten Donald Trump fick in tre ärkekonservativa domare i Högsta domstolen, dels för att ett utkast till domslutet läckte ut i början av maj.

Ändå var många i chock när beskedet kom – och det är sannerligen chockerande att amerikanska kvinnor i praktiken blir ifråntagna en rättighet som deras mödrar och mormödrar hade. Något liknande har inte hänt i USA:s historia.

Nu blir det splittrade USA polariserat på ett mycket konkret sätt. Ganska exakt hälften av delstaterna kommer att förbjuda abort (i en del stater skedde det redan på fredagen, genom att en förberedd lag utlöstes automatiskt).

Det är en djupt skrämmande utveckling. Och en påminnelse om att utvecklingen i världen inte automatiskt går åt rätt håll.

I värsta fall är detta bara början på den konservativa offensiv på liberala värden i USA. De tre domare i HD som var emot upphävandet av Roe v. Wade skrev i sin kommentar att ”detta hotar andra rättigheter, från preventivmedel till samkönad intimitet och samkönade äktenskap”. Samtidigt skrev den konservative Clarence Thomas i sin kommentar att just de rättigheterna är ”felaktigheter” som borde rättas till. 

Det är en djupt skrämmande utveckling. Och en påminnelse om att utvecklingen i världen inte automatiskt går åt rätt håll. I Europa har en del forna öststater gått tillbaka till sina auktoritära rötter i stället för att omfamna EU:s värderingar och principer. 

Men att den liberala demokratins fyrbåk, USA, går i reaktionär riktning är skrämmande på ett alldeles särskilt sätt. 

Detta sagt – HD:s göranden är inte ett tecken på att den västerländska livsstilen är i fara. USA har en alldeles egen historia och dynamik, med en stark, reaktionär kristenhet som har lierat sig med ett av de två stora amerikanska politiska partierna.

Det finns ingenting som pekar på att Sverige skulle gå åt samma håll. Vi är världens mest sekulära, jämställda, sexuellt frigjorda, toleranta land. Så kommer det fortsätta att vara. 

Men vi måste också vårda våra framsteg och stå upp mot de underströmmar av intolerans och fördomar som finns i varje samhälle.