Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En skandal att människor dör i svenska cancerköer

Av 115 patienter med tumörer i levern eller bukspottkörteln var det bara 25 som opererades i rätt tid på Skånes universitetssjukhus.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Personalbrist är en svårt begränsande faktor inom cancervården (bland annat). Det har ansvariga politiker vetat länge. Foto: Kotin Dmitrii / Colourbox

Människor dör i onödan i cancerköer - det är inte värdigt ett land som Sverige.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Man kan knappt föreställa sig den förtvivlan som måste välla fram när cancer förvandlas till en dödsdom - bara för att kön till operation var för lång. Men det är vad som har hänt på Skånes universitetssjukhus, Sus. 

Av 115 patienter med tumörer i levern eller bukspottkörteln var det bara 25 som opererades i rätt tid under första halvåret 2019. Det konstaterar Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, i en granskning.

I vissa fall innebar den långa väntan att sjukvården fick ge upp sina planer på att bota och i stället fokusera på palliativ vård, vård i livets slutskede. 

På Sus är man väl medveten om problemet och säger att man har försökt lösa det. Som så ofta är bristen på specialistsjuksköterskor en begränsande faktor; i detta fall handlar det om narkossköterskor. 

Sjukhuset har prioriterat ner andra operationer - till viss del. Men alla som opereras på Sus är numera svårt sjuka, påpekar man, så grupp ställs mot grupp. 

Andra åtgärder har bestått i att operera även på kvällar och helger, ersätta narkossköterskor med narkosläkare och skicka patienter till andra sjukhus, både i Sverige och utomlands. 

Men enligt sjukhusets egna prognoser kommer det livsfarliga köandet att fortsätta. Det är svårt att locka hett eftertraktade anestesisköterskor och befolkningen blir varken yngre eller mindre.

Cancerfonden har larmat i åratal

Hur kunde det gå så fatalt illa i ett land som Sverige? En förklaring är bristen på planering, både på landstings- och nationell nivå. Personalbrist är ju inget nytt fenomen.

Personalbrist inom den skånska cancervården rapporterade tidningen Norra Skåne om 2013, exempelvis. Och i sin cancerrapport 2015 konstaterade Cancerfonden att larmen om brist på specialister inom svensk cancervård hade ”avlöst varandra” under 2014. 

Fonden uppmanade landstingen att säkra kompetensförsörjningen. Men eftersom de är notoriskt usla på detta, ville man också att regeringen skulle tillsätta ett nationellt kompetensråd.

Det var alltså 2015. Först i december 2019 kom beskedet från regeringen: ”ett nationellt kompetensråd med uppgiften att långsiktigt samordna, kartlägga och effektivisera kompetensförsörjningen” ska inrättas. 

Det var så dags. Det här borde regeringen ha engagerat sig i redan på Fredrik Reinfeldts tid. 

Landstingen borde ha tagit personalbristen på allvar för länge sedan. I stället har man sölat med sådant som betald specialistutbildning för sköterskor, underlåtit att förbättra arbetsmiljön och slösat pengar på barockt dyr hyrpersonal. 

Cancer måste gå före medelklassnuva

Nu måste något hända. Nya arbetssätt måste prövas och utvärderas. Det måste prioriteras hårt när resurserna tryter. Tjusiga vårdgarantier och subventioner bör inriktas på de allvarligast sjuka. Lönerna måste upp och storsatsningar på småkrasslig medelklass i storstad, som nätläkare skor sig på och alliansen i Region Stockholm är så svag för, måste få ett slut. 

Och den parlamentariska Migrationskommittén borde göra en analys av vilka konsekvenser den snabba befolkningsökningen får för sjukvården. 

Människor dör alldeles i onödan i cancerköer i högskattelandet Sverige. Det är bortom all anständighet.

SE MER: Akil Awad tycker inte att politikerna tar problemet på allvar

ST-läkaren Akil Awad är en av initiativtagarna till sjukhusuppropet på Södersjukhuset i Stockholm.