Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En skamfläck att Makaveli Lindén var på fri fot

Foto: INTERPOL
Makaveli Lindén efterlystes av norsk polis genom Interpol och greps i fanska Dijon den 23 oktober.Foto: DOMINIQUE TROSSAT / AP TT NYHETSBYRÅN

Mordet på en ung man i Oslo riktar iskallt ljus mot de svenska straffrabatterna. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Norge har all rätt att förakta och fördöma Sverige. 25-årige Heikki Bjørklund Paltto hade ju fortfarande varit i livet om det svenska rättsväsendet hade varit rimligt.

Bjørklund Paltto misstänks ha mördats av en svensk man som inte borde ha kunnat sätta sin fot i Norge för två veckor sedan. Makaveli Lindén, 20, borde ha suttit i svenskt fängelse. 

Tragedin i Oslo var en ren konsekvens av det svenska rättsväsendets tandlöshet. 

I augusti 2017 klättrade Lindén in genom fönstret på ett kollektiv och rånade de boende under knivhot. Det var inte första gången han var i klammeri med rättvisan: redan som 15-åring dömdes han till ungdomsvård för stöld, rån och narkotikabrott. Men den senaste domen, i oktober 2017, var ändå mild: ett och ett halvt års fängelse. 

Dessutom behöver svenska interner bara avtjäna två tredjedelar av sitt straff. Summa summarum: efter ett år var Makaveli Lindén ute igen. 

Makaveli Lindén misskötte sig i fängelset

Ingenting tydde på att han hade blivit mindre farlig under fängelsetiden. Han hotade personal - "Tänk på att stänga ditt fönster på natten när du sover" - han isolerades vid flera tillfällen och varnades. Sammanlagt rapporterades tio incidenter, alltså nästan en i månaden. 

Det finns möjlighet att skjuta upp frigivningen om en intern ”på ett allvarligt sätt bryter mot föreskrifter och villkor" och "misskötsamhet ska beaktas”, medger Kriminalvården. Men i praktiken är två tredjedelsfrigivningen automatisk. 

Tidigare i år kunde således Fadime Sahindals far och mördare promenera ut genom fängelseportarna, blott 16 år efter hedersmordet. 

Ungefär samtidigt vandrade en av de dömda för masskjutningen vid Vårväderstorget, år 2015, ut i det fria. Detta trots att han, i likhet med Makaveli Lindén, misskött sig i fängelset. 

I december släpps de fyra al-Qaida-associerade svenskar som dömdes för förberedelse till terrordåd mot Jyllands-Posten 2010. Att de bad om att få flyttas från danskt till svenskt fängelse gav riklig utdelning. I Danmark hade de fortfarande suttit inlåsta. 

Rensa i den svenska rabatt-rabatten

Den svenska låt-gå-ordningen strider mot det allmänna rättsmedvetandet och ofta mot sunt förnuft. Serievåldtäktsmannen Niklas Lindgren, Hagamannen, nekades exempelvis permission utan vakter i maj 2015, eftersom han ansågs vara för farlig. Två månader senare släpptes han på grund av två tredjedelsregeln. 

Villkorlig frigivning bör absolut finnas, men inte som rättighet utan som möjlighet för den som har gjort sig förtjänt av den. Vid allvarliga brott eller upprepad brottslighet bör ribban självklart sättas skyhögt. 

Heikki Bjørklund Paltto hade kunnat leva i dag - och mycken kriminalitet skulle kunna avvärjas i Sverige om det rensades i rabatt-rabatten. Villkorlig frigivning, ungdomsrabatt, mängdrabatt, förundersökningsbegränsning, åtalsunderslåtelse - det svenska rättsväsendet är som en mattbutik: Det är ständig rea och otroligt låga priser. 

 

Läs också:

Placera gängen där de hör hemma - i fängelset 

Fotnot: I tv-spelaren syns senaste avsnittet av Ledarsnack. Denna vecka diskuterar Frida Park och Linda Nordlund flörten med hemmafruidealet bland unga feminister.