Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En regering utan verklighetskontakt

Återkommande bostadsfråga. Morgan Johansson, S, är en av dem som presenterade en utredning om hur hyresgästers ställning kan stärkas.
Foto: Suvad Mrkonjic
Mehmet Kaplan, MP.
Foto: Julia Reinhart

Regeringen är mån om att hyresrätten ska vara en "attraktiv och trygg boendeform".

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Därför presenterade ministrarna Morgan Johansson och Mehmet Kaplan på onsdagen en ny utredning om hur hyresgästers ställning kan stärkas (SvD Brännpunkt). Utredaren Agneta Börjesson är miljöpartistisk riksdagsledamot och tidigare partisekreterare. Att göra en aktiv politiker från ett regeringsparti till utredare är inte helt förenligt med den självständiga roll utredningsväsendet ska ha. Men det krävs nog en inbiten miljöpartist för att förverkliga en så fanatiskt verklighetsfrånvänd utredningsidé.

Hyresrättens problem är knappast att den inte är attraktiv. Att få ett förstahandskontrakt är snarast att likna vid en lottovinst. Man får en nästintill orubblig rätt till en lägenhet långt under marknadsvärdet.

Därför håller folk fast vid lägenheter de egentligen inte behöver. Och därför är hyresrätterna föremål för en omfattande svarthandel. När inte hyresrätternas värde kan tas ut via hyran görs det på något annat sätt.

De senaste 30 åren har ett stort antal hyresrätter ombildats till bostadsrätter. På så sätt kan hyresvärden och hyresgästerna dela på det värde som man egentligen inte ska kunna handla med.


Den hyresreglering regeringen vördar har så lett till att hyresrätterna håller på att ta slut i storstadsregionerna. Samt blåst upp bostadsrättspriserna. Det måste finnas lägenheter att hyra i en storstad. Därför ändrade den förra regeringen reglerna för uthyrning av bostadsrätter, så att enskilda personer kan hyra ut sina lägenheter till marknadspris.

På så sätt ökades utbudet av hyreslägenheter. De är visserligen dyra men givetvis bättre än inga lägenheter alls. Utredningen ska "se över" reglerna om privatuthyrning. Att försvåra uthyrningen kommer inte göra det lättare, tryggare, eller billigare för någon att hyra. Däremot skulle det leda till att hyreslägenheterna blir ännu färre.

Regeringen vill även undersöka möjligheten att begränsa hyresvärdars möjlighet säga upp kontrakt vid större ombyggnader. Det skulle minska den redan nästan obefintliga rörligheten på hyresmarknaden ännu mer.

Om det fanns en hel drös av tomma hyresrätter som behövde fyllas skulle regeringens politik vara begriplig. Men i verkligheten råder akut bostadsbrist. Att då gå fram med åtgärder som kommer att minska utbudet av hyreslägenheter är vansinnigt.

I stället för att göra tillvaron ännu bättre för dem som är inne i hyresmarknadens värme borde regeringen koncentrera sig på dem som står utanför. Den "satsning" på 15 000 billiga, nya lägenheter regeringen stoltserar med är ett skämt.

Dessa lägenheter är en droppe i havet sett till behovet. De kommer att utgöra en härlig present till ett antal människor med riktigt lång tid i bostadskön. För alla andra kommer förstahandskontrakt att förbli något lika avlägset som en lottovinst.