En FRA-lag som funkar

Publicerad
Uppdaterad
Regeringens hantering av FRA-krisen påminner mig om tre pratsamma tjuvar som stal grannens get.
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Den västafrikanska dilemmasagan, från Anechofolket i Togo, återberättas av Janne Lundström i "Pumpan som födde ett föl". Tjuvarna äter geten och styr stegen mot bybrunnen där kvinnorna fyller vattenkrukor.
- Ge mig vatten så jag kan skölja ner all mat, säger en av männen.
- Tänk på vad du säger! varnar en annan.
- Han avslöjade ju ingenting: han sa mat, inte getkött.
Vem av tjuvarna pratade bredvid mun?

Fredrik Reinfeldt har
hängt upp jag-går-och-fiskar-skylten under regeringens största kris. Försvarsministern återanvänder argumentet att FRA-lagen kan rädda svenska liv i Afghanistan. Trots att det redan underkänts av FRA:s Ingvar Åkesson som råkade tala bredvid mun: talibaner kommunicerar inte över svensk kabel.
Samme Åkesson har nu JK-anmält bloggaren Henrik Alexandersson som publicerat hemliga dokument om svenskar som FRA spionerat på.
Uppgifter som läckt från Åkessons eget FRA. Den myndighet vi nu ska betro med våra intimiteter.

Tonläget har, med
rätta, varit högt i FRA-debatten. Men under de senaste dagarna har flera liberala åsiktsproffs, däribland bloggaren PM Nilsson, efterlyst en kompromiss som kan ena en splittrad borgerlighet.
Jag gör inte anspråk på att vara talesman för FRA-motståndet. Men jag har fällt hårda ord. Och jag vill, som tecken på god vilja, inleda fredsförhandlingar.
Sverige behöver signalspaning, hävdar man. Det är lätt att hålla med. Såväl ryska spioner som terroristceller kommunicerar i dag över nätet. Men att ge en hemlighetsfull myndighet ett vagt formulerat uppdrag med mycket vittgående befogenheter gör staten till den största spionen och skapar förutsättningar för den mest omfattande terrorism.
Lyckligtvis finns det andra spärrar mot maktmissbruk än parlamentariker som reducerat riksdagen till transportkompani. Centrum för rättvisa driver nu FRA-lagen till Europadomstolen.
Domstolen har redan bedömt två signalspaningslagar; den brittiska och den tyska. Och nu bör regeringen spetsa öronen:

Den brittiska lagen, som dömdes ut, bär stora likheter med den svenska: Massavlyssning utan fullgott skydd för integriteten. Lagens luddiga syfte var bland annat att främja britternas ekonomiska välstånd. Också svenska FRA ska skydda mot valutaspekulationer och ekologiska obalanser.
Den tyska signalspaningslagen, en del av lagpaketet G10, fick däremot, efter viktiga korrigeringar, grönt ljus av Europadomstolen.
Den tyska lagen liknade också först den svenska, men fick återremitteras efter en vända i tyska förbundsdomstolen. Den förbättrades ytterligare under prövningen i Europadomstolen (Weber Saravia vs Förbundsrepubliken): En oskyldig som utsatts för spaning måste underrättas. Man får inte bedriva godtycklig massavlyssning.
Dessa viktiga förändringar skedde alltså inte tack vare någon omfattande debatt, utan för att det är så en konstitutionell demokrati fungerar. I detta avseende är Sverige en bananrepublik.
Om regeringen vill sluta borgfred bör vi ställa krav: FRA måste ha underrättelseplikt; oskyldiga spaningsobjekt ska informeras. Syftet med lagen ska endast omfatta hot om väpnat anfall, terrorism och grov internationell brottslighet.
Jag vill också föreslå att en särskild domstol, bakom lyckta dörrar, måste godkänna sökordsparametrar eller objekt eller som FRA vill spana på.

Om regeringen fortsätter
att slå dövörat till går den mot en Pyrrhusseger. Den övertalade visserligen en lika motvillig som tam riksdagsmajoritet. Men vi kan å andra sidan redan i förskott sända en tacksamhetens tanke till domarna i Strasbourg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag