PARTIET DRIVS AV HAT. Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson leder ett parti som skulle kunna hata din gamla mormor, bara för att hon bär slöja. Foto: Tomas Leprince
PARTIET DRIVS AV HAT. Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson leder ett parti som skulle kunna hata din gamla mormor, bara för att hon bär slöja. Foto: Tomas Leprince

En farlig man

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Sverige har varit speciellt: ett generöst och öppet land där medkänslan med människor från andra delar av världen har övertrumfat rädslan för det okända. Svenskar har hållit sina huvuden kalla inför de främlingsfientliga toner som har lockat människor i Danmark och Norge, Frankrike och Italien. Svenskar har hållit fast vid att sociala problem ska lösas som vi brukar lösa dem, uppfinningsrikt och humant - inte genom att förskjuta eller förtala dem som behöver hjälp. Än mindre har svenskar velat döma folk efter hudfärg eller religion.

Men nu står
Sverigedemokraterna på tröskeln till Sveriges riksdag. Partiet har nått framgångar genom att dölja sitt hat bakom ett tunt lager av nostalgisk folkhemsfernissa. De spelar på en längtan efter ett Journalfilms-Sverige som aldrig har funnits. De ger väljarna Sverige, den välmående bondeidyllen där alla känner varandra och tycker likadant, där ingen är utanför eller missaktad.
För de missaktade och de annorlunda har rensats bort.
Sverigedemokraterna saknar principer och ryggrad. Förr hatade de bögar. Sedan tänkte de att de kan vinna röster genom att varna för muslimers homofobi. Då började de uppvakta homosexuella. Inte för att de hade blivit toleranta, utan för att de ville utnyttja dem.

Förr brydde sig SD inte ett dyft om äldre medborgare. Sedan insåg de att äldre är en viktig väljargrupp. Så nu lovar man de äldre allt. SD-männen är mycket vänliga mot gamla damer - förutsatt att de inte föddes i ett land där kvinnor bär slöja. För SD-männen föraktar gamla damer som bär slöja.
De skulle kunna hata din mormor på grund av - tyg. Så tunn är deras fernissa av anständighet.
Sverigedemokraternas brist på anständighet är tydlig i deras omtalade valfilm. Muslimska kvinnor med barnvagnar framställs som ett blodtörstigt hot mot svenska pensionärer.

Ett parti som
försöker framkalla hat mot småbarnsmammor - var går deras nedre gräns för ondska och hårdhet, tro?
Att partiet drivs av hat bevisas av detta: De hetsar mot invandrare som saknar arbete. Säger att de kostar pengar. Men samtidigt vill de ta bort det program, "instegsjobben", som ska underlätta för invandrare att få jobb.
De hatar invandrare när de inte jobbar, de hatar invandrare när de jobbar.
De hatar.
- Den som tycker om Sverige röstar inte in Sverigedemokraterna i Sveriges riksdag, sade statsministern i förra veckan.

Det är sant.
Under finanskrisen såg vi hur viktigt det är att riket styrs effektivt och rationellt. Med SD i riksdagen blir det inte så. De är oförutsägbara. Deras politik hänger inte ihop. De kommer att agera utan principer, hålla riksdagen gisslan i försöken att få igenom sin främlingsfientliga politik.
Det är hög tid att företrädarna för riksdagspartierna börjar uppföra sig statsmannamässigt och agerar konstruktivt i fråga om hur Sverige ska styras i stället för att misstänkliggöra varandras intentioner rörande SD.
Och på valdagen måste hela det vuxna och anständiga Sverige gå till valurnorna.
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag