Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

En brexit kan bli till ett ja till EU

Vid en Brexit väntas Londons förre borgmästare Boris Johnson ersätta David Cameron som premiärminister.
Foto: STR/EPA/TT

Ett nej är inte alltid ett nej. Även om brexit-sidan skulle vinna folkomröstningen på torsdag kan Storbritannien bli kvar i EU.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Den första opinionsundersökningen efter mordet på Jo Cox visar att stödet för att Storbritannien ska kvarstå som EU-medlem har ökat till 45 procent. Brexit-sidan får 42 procent. Kanske en del osäkra britter har påverkats av det ohyggliga dådet.

Skulle britterna rösta nej till EU kommer det givetvis också få konsekvenser för Sverige. Storbritannien är Sveriges fjärde största handelspartner och vår tredje största för tjänsteexport. Och vi skulle förlora en viktig förhandlingspartner i EU för frihandel.

Den svenska varuexporten till Storbritannien har redan minskat. Den sjönk med 17 procent under årets första kvartal jämfört med motsvarande period förra året, enligt en rapport från handelsmyndigheten Kommerskollegium. Hur stor andel av minskningen som beror på oron inför en möjlig brexit går inte att fastslå. Men osäkra framtidsutsikter gagnar aldrig ett handelsutbyte.

Och jo, ett brittiskt uttåg kan också medföra en del positiva effekter för kvarvarande EU-länder. 


Investerare och företag kommer att söka sig ifrån London och andra brittiska städer för en plats innanför EU:s tullunion och i jakt på den inre marknadens alla ekonomiska fördelar.

EU överlever en brexit. Det finns också de som hävdar att EU-samarbetet på sikt skulle gynnas utan den ständiga brittiska bromsklossen. För britterna skulle tiderna bli tuffa, betydligt värre än att nesligt åka ur fotbolls-EM. Här är en möjlig framtidsbild:

David Cameron tvingas att avgå som partiledare och premiärminister. Londons förre borgmästare Boris Johnson tar över. Splittringen inom tories fördjupas på grund av alla djupt besvikna EU-anhängare i partiet.


Den finansiella flykten från City blir större än befarat. Paris och Frankfurt växer kraftigt som finansiella centra. Pundet når nya bottennivåer mellan Dover och Calais. Osäkerheten om Kungadömets framtida avtal med EU dränerar landet på kapital.

Boris Johnson upptäcker att EU håller vad man sagt: britterna får ingen gräddfil via någon norsk EES-lösning. Angela Merkel och andra EU-ledare vill inte skapa några prejudikat som skulle vitalisera EU-motståndet.

Skottland folkomröstar igen och det blir ett rungande ja för att lämna Storbritannien. Tvärtemot Boris Johnsons långdragna utträdesförhandlingar får skottarna ett snabbspår och blir EU-medlem 1 januari 2018.

Vid det här laget går den brittiska ekonomin på kryckor. Johnson tvingas bryta sitt löfte om att inte höja några skatter och britterna har upptäck jättenotan för EU-utanförskapet. Näringslivsorganisationerna rasar mot att regeringen inte har nått någon frihandelsuppgörelse med EU. För sin politiska överlevnads skull tvingas Boris Johnson utlysa en ny folkomröstning. Och torsdag den 21 juni 2018 vinner stanna-sidan stort.

Det är inte omöjligt att ett nej till EU faktiskt kan förvandlas till ett ja.


LÄS OCKSÅ

Utanför EU blir britterna fattigare


Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledare och krönikor