Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En arbetslinje i hängmattan

NY LINJE. Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin på partiets kongress i Västerås i går. Foto: Henrik Montgomery / Scanpix

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

När Åsa Romson står och invigningstalar på Miljöpartiets kongress i Västerås handlar det mycket om partiets nya paroll, "Dags för en ny arbetslinje". Det blir tragikomiskt. Tragiskt, för att MP, som av tradition velat framstå som den tredje och oberoende kraften i svensk politik, nu använder sig av arbetslinjen. Komiskt, för är det något parti som befunnit sig långt från arbetslinjen, är det Miljöpartiet, med sina ständiga krav på generella arbetstidsförkortningar.

Det var Miljöpartiets som under samarbetet med Göran Persson lyckades driva igenom flumprojektet med ett skattefinansierat friår - själva symbolen för en antiarbetslinje. Varför skattebetalarkollektivet ska finansiera fullt arbetsföra människors långsemester i Thailand förblir fortfarande oklart. Ändå tänker MP fortsätta driva kravet på friår.

Däremot blir det debatt på kongressen om partistyrelsens, PS, förslag att överge den gamla tanken på generell arbetstidsförkortning. PS insåg att om man ska kunna prata med åtminstone någon trovärdighet om en "ny arbetslinje" så går det inte att behålla arbetstidskravet.

 

Det är inget fel med hårda debatter och konflikter i ett parti. Tvärtom. Men kanske kan konflikterna inom MP beskrivas som en kamp mellan idealister och karriärister. Statsvetaren Patrik Öhberg visar i sin avhandling "Politiker med karriärambitioner", att inget annat parti har så uttalade karriärister som MP. De har personliga drivkrafter att klättra vidare i karriären, som statsråd eller EU-parlamentariker.

De personliga agendorna inom politiken ska inte underskattas. Det är i dag en etablerad sanning att MP inte skulle sätta sig i en borgerlig regering efter valet nästa höst. Men man ska aldrig säga aldrig. Gustav Fridolin - partiets främsta karriärist - är sannolikt extremt sugen på en ministerpost.

 

Åsa Romson gick förstås till attack mot regeringens "misslyckade jobbpolitik". Och när det gäller den svenska arbetslösheten har Miljöpartiet och oppositionen faktiskt snott problemformuleringsprivilegiet: Jobbkrisen framstår som betydligt allvarligare än vad den verkligen är. Faktum är att Sverige har bland de högsta sysselsättningstalen i EU.

Långtidsarbetslöshet är ett gissel, men vilket land har EU:s lägsta? Jo, Sverige. Det kan vara svårt att tro när man lyssnar på oppositionen. Om det råder "massarbetslöshet" i Sverige, vilket begrepp ska vi då använda för att beskriva den sociala och katastrofala verkligheten i EU-länder som Spanien och Grekland?

EU:s statistikbyrå har sammanställt siffrorna över långtidsarbetslösa i EU:s 270 regioner. Sveriges 8 regioner ingår bland de 14 med lägst långtidsarbetslöshet. Vi är bäst i hela EU-klassen, Åsa Romson.

Men sådana fakta behöver man inte bry sig om på en partikongress.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!