Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elever som skallar sin lärare måste stängas av

Elevers våld mot lärare ökar på ett alarmerande sätt. Samtidigt växer lärarbristen. Det är ohållbart. (Skolan har ingenting med artikeln att göra.)Foto: JAN WIRIDEN & TOMMY PEDERSEN / EXP

Kanske borde lärarstudenter tränas i kampsport? Lära sig att skydda huvud, lemmar och gravidmage mot våldsamma elever. Eller så löser vi problemen.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Nyheten att en lärare ska ha blivit våldtagen av en elev på ett gymnasium i Småland fick inte Sverige att stanna i fredags. Våld och anarki i skolvärlden är inte "stoppa pressarna"-stoff längre. 

Sverige stannade inte i fjol heller, när det blev känt att anmälningarna om allvarligt våld mot lärare ökat enormt. Arbetsmiljöverket rapporterade om lärare som fått sina tänder utslagna, skallats och fått håret avslitet av elever. 

En gravid lärare blev knuffad i magen så att hon fick missfall.

Så det är lätt att förstå uppgivenheten hos den nykläckta lärare på Facebook som nyligen skrev om sin vardag: hot om våld och våldtäkt, verbala kränkningar, sextrakasserier. "Och senast i dag blev jag utsatt för fysiskt våld." 

Nu funderar hen på att lämna sitt yrke: "Jag känner en förtvivlan för jag upplever inte att detta tas på allvar i skolan eller att vi som lärare blir skyddade."

Nolltolerans mot våld - på riktigt

Nolltolerans mot våld, hot och stök måste införas i våra skolor - på riktigt. De vuxna måste återta kontrollen där den har förlorats. 

Det finns lyckade exempel att ta efter.

Artighet är alla dygders moder, har det sagts. I ett reportage om värstingskolan i Berlin som blev en mönsterskola, berättar DN om 13-årige Ahmed. Som straff för att han varit uppkäftig mot sin fröken och stört klassen fick han komma en timme tidigare till skolan under en vecka för att städa skolgården.

Rektor Michael Rudolph har fått bukt med våld och usla skolresultat genom hårda regler och disciplin. Nu har skolresultaten lyft och elever står på kö till den en gång ökända skolan. 

En svensk variant av denna formel - ordning och krav, konsekvenser och kunskapsfokus - praktiseras i Sjumilaskolan i Göteborg av Hamid Zafar. "Rektor Hamid" kom till en skola med livrädda lärare och lektioner som upplöstes i våld och kaos. 

"Vuxenvärlden hade abdikerat", har han berättat för ledarsidan

Lärare riskerar att anmälas

Hamid och hans rektorskolleger tog tag i situationen. Ett system med skriftliga varningar, avstängningar och omplaceringar infördes, liksom krav på föräldrar. En grabb som förstört en soffa fick en räkning på 9 000 kronor med sig hem. Efter det minskade skadegörelsen kraftigt. 

Skolresultaten har vänt uppåt. 

Rektorer av Hamid Zafars och Michael Rudolphs virke bör få uppdraget - och ett mycket brett mandat - att reda upp i kaosskolor. Lärare måste få rätt att reda upp bråk och skapa lugn utan att riskera en anmälan. Varje våldsincident måste polisanmälas. Våldsamma eller aggressiva elever bör genast stängas av, tvångsflyttas eller placeras i specialklass. Enskilda elever kan inte ha rätten att förstöra miljön för lärare och klasskamrater.

Sverige står inför en lärarbrist som få förstår vidden av. Att lärare då lämnar yrket på grund av hot och våld från elever är ingenting annat än vansinne. 

Sätt stopp för flykten från skolans slagfält.

 

Fotnot: I spelaren ovan visas det senaste avsnittet av Ledarsnack - ett åsiktsprogram från Expressen ledare. Denna gång med klanexperten Per Brinkemo.

 

Läs också:

Lär av rektor Hamid hur man räddar i skola i kaos