Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Einár föll offer för en svensk mordepidemi

Expressens krimreporter Kim Malmgren om Einárs brokiga bakgrund.
Den kände rapparen Einár sköts till döds i Hammarby sjöstad i Stockholm på torsdagskvällen.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nils ”Einár” Grönberg blev 19 år.
Foto: EXPRESSEN / OLLE SPORRONG
Tända ljus i närheten av platsen där artisten Einár sköts till döds i Hammarby sjöstad.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverige är drabbat av en skjutvapenvåg utan motstycke bland grannländerna.
Regeringen måste svara på vad de tänker göra för att mordet på rapparen Einár inte ska följas av fler.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

En av Sveriges mest spelade rappare, 19-årige Nils ”Einár” Grönberg, sköts ihjäl utanför en port i Hammarby sjöstad i Stockholm på torsdagskvällen. Snabbt fylldes sociala medier av kondoleanser, minnen – och teorier om motiv. 

Hur berättar man för sitt barn att favoritartisten har blivit skjuten i huvudet? Den frågan ställde sig många föräldrar runtom i landet på fredagsmorgonen,

Einár rappade om vapen, droger och grov brottslighet. Han rörde sig i kretsar kring kriminella gäng. Han blev utsatt för en uppmärksammad och ovanligt rå kidnappning med förnedringsinslag. Den är en del av det stora Encrochat-målet mot Vårbynätverket, som efter överklagande just nu prövas i hovrätten.

Mordet på rapparen sänder en chockvåg genom Sverige. Att det var en populär artist som sköts ihjäl mitt i ett medelklassområde spelar in. När offret är en offentlig person blir mordet mer än bara en pinne i statistiken. För många känns gängvåldet säkert verkligare när det utövas i en lugn stadsdel, som aldrig varit i närheten av att hamna på polisens lista över utsatta områden. Det vittnar om en skriande ojämlikhet i vilka grupper som vanligtvis drabbas av våldet.

Det är bara en mild överdrift att påstå att det råder straffrihet för gängmord.

Samma kväll som skotten small i Sjöstan visade SVT en dokumentär om dödsskjutningarna i Järva. Polisen Caroline Asplund intervjuades om hur mordfallen läggs på hög när utredarna inte hinner med:

”Bara tanken på att det skulle ske lika många mord på Södermalm som i Järva utan att det skulle bli en regeringskris eller nationell händelse inom polisen är otänkbar.”

Hammarby sjöstad hör till Södermalms stadsdelsområde. Man får hoppas att Asplund har rätt i att ett kallblodigt, misstänkt gängmord där kan få både politikerna och polisledningen att vakna. 

Att få stopp på den grova kriminaliteten – och våldet som följer i dess spår – är den viktigaste frågan för landet just nu. Det finns krafter som hävdar att gängvåldet debatteras för mycket, att det gynnar SD att medierna sätter sökarljuset på den organiserade brottsligheten, och att vi hellre borde prata om annat, som klimatförändringarna eller klassiska höger-vänsterfrågor. De har fel.

Vi kan inte byta agenda så länge som Sverige leder Europaligan i dödligt skjutvapenvåld. Det är en epidemi, som saknar motstycke i våra grannländer. Den låga uppklarningsprocenten gör att det tyvärr bara är en mild överdrift att påstå att det råder straffrihet för gängmord.

Våldet har oräkneliga offer – de över 170 personer som dödats under de tre senaste åren, alla deras familjer och vänner, deras grannar och i förlängningen alla som till vardags hukar under det våldskapital som gängen besitter. 

I dag sörjer många svenskar ett liv som släcktes efter bara 19 år. I morgon måste regeringen och polisledningen svara på vad de planerar att göra för att den mordepidemi som Einár föll offer för ska få ett slut. 


Här är sista filmerna på Einár innan mordet

Det är Vcbarre som Einár gjort musik tillsammans med, som lagt ut videon under torsdagen.