Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Efterlysning: Någon som har sett till Ulf Kristersson?

Medan Ebba Busch Thor tar varje chans att synas och väcka debatt verkar Kristersson ha gått och gömt sig. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderaterna är märkligt frånvarande i valrörelsens slutspurt. Att M riskerar att förlora positionen som Sveriges näst största parti är dåliga nyheter för Sverige. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det borde vara en valrörelse som gynnar Moderaterna. Frågor som lag och ordning och invandring står högt på dagordningen på ett sätt som de aldrig gjort tidigare. Moderaterna har dessutom en ny och populär partiledare, Ulf Kristersson. Som statsministerkandidat åtnjuter han större förtroende än den sittande.

Ändå går det motigt för Moderaterna. Enligt den senaste Sifomätningen har M parkerat på 18,3 procent, strax efter SD. Det nästan uträknade KD har rusat upp till 6,1 procent.  Medan Ebba Busch Thor tar varje chans att synas och väcka debatt verkar Kristersson ha gått och gömt sig.

Kanske kommer det intrycket att mildras i samband med SVT:s utfrågning av M-ledaren på torsdag, som följs av statsministerduellen på fredag. Men viktig tid har gått förlorad.

Uddlösa budskap från Kristersson

Det är som om M-ledningen ryggar för att ta debatten. När det blåste kring Hanif Bali nyligen agerade Kristersson passivt och sade att det inte var hans uppgift att recensera andra. Efter S-utspelet om "familjevecka" verkar man ha avstått ifrån att debattera mot finansministern i Aktuellt.

Valaffischerna och valfilmen är märkligt uddlösa. Moderaterna kampanjar på temat "lika för alla" - lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter. Exakt vad vill partiet med detta? Är det några skyldigheter som saknas i dag? Vilka i så fall? Väljarna ska inte behöva gissa sig fram till partiets huvudbudskap i valrörelsen.

Varför driver inte Moderaterna ekonomin som en fråga i valrörelsen? Förra året hade Sverige EU:s lägsta tillväxt per capita och riskerna är stora i ekonomin inför nästa lågkonjunktur. Ändå låter man S sätta bilden av en "urstark" svensk ekonomi.

Det är som om Moderaterna inte fullt ut vågar stå för sin politik. I stället ställer man snällt in sig i ledet bakom sina allianskamrater.

Sverige behöver ett starkt Moderaterna

Moderaterna måste gaska upp sig och komma in i matchen. Sakpolitiken är stark på de flesta områden; under Ulf Kristersson har partiet hittat balansen mellan internationalism och behovet av att värna samhällskontraktet, inte minst att rusta upp rättsväsendet.

Sverige behöver ett starkt Moderaterna. Demokratin mår bra av stora statsbärande partier med förmåga att ta helhetsansvar. Om SD tar över positionen som andra största parti blir det än mer komplicerat att få fram en regering som har förmågan att styra landet liksom att få till stånd blocköverskridande uppgörelser.

Det rationella samtalet riskerar att ersättas av symbolpolitik, populism och konfrontation.

Även väljarna behöver fundera över vilken framtid de önskar sig. Tillfredsställelsen över att ha räckt fingret åt etablissemanget genom att proteströsta lär snabbt gå över.

 

Läs också:

Borgerliga väljare borde stödrösta på Moderaterna