Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter IVA-larmet: Nu måste smittan pressas ner

Även om färre covid-sjuka ligger på iva än i våras är läget mycket allvarligt. Fler än då behöver intensivvårdas för andra orsaker än covid och personalen är utsliten.
Foto: Björn Larsson Rosvall /TT / TT NYHETSBYRÅN / Björn Larsson Rosvall /TT / TT
Munskydd i trängselmiljöer.
Foto: PRO SHOTS PHOTO AGENCY / PRO SHOTS/SIPA USA SIPA USA
Snabbtest, tar 15 minuter att få svar, behövs ingen labbpersonal. (Positiva svar bör bekräftas med cpr-test. dock.)
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringens absurt senkomna pandemilag blir verklighet först i mars 2021. Men den växande andra vågen är här och nu. Den kräver betydligt snabbare fotarbete. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I onsdags larmade Region Stockholm om att 99 procent av intensivvårdsplatserna är belagda. Då låg 83 covidpatienter inne, på torsdagseftermiddagen var de 87. 

Det är visserligen färre än i våras då som mest 229 patienter låg på intensiven i Stockholmsregionen. Men det finns en viktig skillnad: Då intensivvårdades betydligt färre människor av andra skäl. Covid-19 är ju bara ett av många hot mot hälsan.

En annan skillnad är att personalen nu är svårt sliten efter den heroiska kraftsamlingen och uppskalningen av vårdplatser under mars och april. Dessutom är många sjukskrivna, skriver DN.

Nu måste åtgärder omedelbart sättas in för att minska smittan. 

Inför krav på munskydd. Nyligen gick Sjukhusläkarna i Stockholm ut och bönade om detta: ”Vi har ju kunnat se i samband med Black Friday hur kunder har trängts i butiker, hur de nästan har klättrat på varandra. Det är ju inte okej! Munskydd kan vara ett sätt att skydda besökare i trånga utrymmen”, sade föreningens ordförande, Andreas Fischer, i tidningen Sjukhusläkaren.  

Regeringen bör skrida till verket innan svenskarna, mot alla rekommendationer och egenansvar, börjar klättra efter julklappar. 

Barn är generellt inte smittdrivande i denna pandemi men något tycks förändras i puberteten.

Stäng högstadierna i förtid inför julen. Beslutet att hålla skolorna öppna under pandemin var rätt, men någon veckas bortfall är ingen katastrof. Skånes smittskydd rekommenderade detta på torsdagen. 

Barn är generellt inte smittdrivande i denna pandemi men något tycks förändras i puberteten. I Västra götalandsregionen, exempelvis, konstaterar smittskyddet att covid-19 brett ut sig kraftigt bland just högstadieelever, enligt GP. En studie av ekonomen Jonas Vlachos et al visar också att högstadielärare under våren löpte mer än dubbelt så stor risk att smittas av covid som gymnasielärare; de sistnämnda jobbade ju på distans, skriver Skolvärlden.

Redan nu ”glesar man ut” bemanningen, ringer in folk och håller kvar dem som trodde att de kunde byta om och gå hem.

Snabbtesta vårdpersonal. I Stockholm pågår ett försök med snabbtestande på 12 äldreboenden. På fem av dem har man fått skicka hem minst en smittad anställd som inte känt av några symptom. Det visar vilket viktigt redskap snabbtesterna kan vara.

Alla regioner (utom snabba Skåne, som redan är i gång) bör raskt köpa in och börja testa personal rutinmässigt, både inom omsorgen och i vården. Regeringen får rycka in med stöd och pengar. Testerna, som ger besked på 15 minuter, är livräddare dels genom att smittkedjor i samhället bryts, dels genom att vårdpersonal inte smittar ner kolleger. 

Det är inte sängar eller sjukvårdsmateriel som är den begränsande faktorn inom vården utan personaltillgången. Redan nu ”glesar man ut” bemanningen, ringer in folk och håller kvar dem som trodde att det var dags att byta om och gå hem. Julledighet kan man glömma.

Fler åtgärder hade kunnat sättas in om lagstiftningen tillåtit det. Dessvärre har regeringen Löfven varit så senfärdig att en användbar pandemilag kommer först i mars, alltså ett år efter coronautbrottets start i Sverige.

Nu får vi göra vad vi kan för att bromsa smittspridningen, som medborgare och som land.