Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ebba Busch Thor klär inte i gul väst

Ebba Busch Thors påstådda omsorg om landsbygden skorrar falskt. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Gula Västarna har demonstrerat i Frankrike under hösten och vintern. Den utlösande faktorn för protesterna var en höjning av bensinskatterna. Foto: BOIVIN SAMUEL/ABACA / STELLA PICTURES/ BOIVIN SAMUEL/ABACA

Kristdemokraterna låtsas blåsa till strid för vanligt folk på landet.

Men partiets politik skulle slå hårt mot landsbygden.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Ebba Busch Thor vill framställa sig som en förkämpe för lands- och glesbygdsbor. I partiledardebatten i januari tog hon replik på C-ledaren Annie Lööf för att kritisera Januariavtalets överenskommelse om förändrade reseavdrag, som KD-ledaren menar missgynnar dem på landet.

Och i söndags ställde Busch Thor i en debattartikel i Aftonbladet avskaffandet av värnskatten mot ”en skattehöjning för vanligt folk” - det vill säga höjd bensinskatt. Planerna på höjda miljöskatter fick henne rentav att ifrågasätta om det kommer att vara möjligt att leva utanför storstäderna.

Ebba Busch Thor och gula västarna

KD-ledarens attacker från vänster verkar ha inspirerats av de stora protesterna i Frankrike under hösten och vintern. Men den gula väst som Ebba Busch Thor vill dra på sig klär henne illa.

KD-ledaren har helt rätt i att många lands- och glesbydsbor inte klarar sig utan bilen. Det är därför i storstäderna som bilåkandet måste minska mest om klimatmålen ska kunna nås på ett rättvist sätt.

Men KD:s retorik går inte ihop med partiets politik. En viktig anledning till att reseavdraget ska ses över är att dagens system främst gynnar högavlönade bilpendlare i storstadsområden. Om det ändras skulle avdraget kunna bli mer generöst för lands- och glesbygdsbor och därmed till viss del kompensera dem för höjda drivmedelsskatter. 

Landsbygdskommittén föreslog 2017 också att en förändring av reseavdraget skulle kunna finansiera satsningar på landsbygden, bland annat ökat stöd till bredbandsutbyggnad. KD:s representant ställde sig då bakom förslaget. Men nu tycks Ebba Busch Thor plötsligt vilja prioritera subventioner till välbetalda storstadsbilister framför att rulla ut fiber i glesbygden. 

Slopad fastighetsskatt gynnade storstäderna

Kristdemokraterna var också partiet som såg till att alliansregeringen 2008 avskaffade den statliga fastighetsskatten och ersatte den med en kommunal fastighetsavgift. Förre partiledaren Göran Hägglund har kallat det sin största politiska seger.

Men SVT visade i veckan att glesbygden har blivit en förlorare på reformen. I 160 kommuner betalar husägarna i dag mer än vad de gjorde för tio år sedan - det gäller bland annat i Kiruna, Gällivare, Pajala och Arjeplog.

I välbärgade Stockholmskommuner som Danderyd och Lidingö betalar villaägarna däremot fortfarande bara omkring hälften så mycket som före reformen.

I Kiruna betalar husägarna 76 procent mer i fastighetsavgift än vad man betalade i fastighetsskatt för tio år sedan... Foto: OLLE WANDE / FOTO: OLLE WANDE / KOD: 7138 EXPRESSEN
... i Stockholmskommunen Lidingö betalar husägaren däremot 42 procent mindre. Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / /IBL

Även om den gamla fastighetsskatten skulle ha lett till höjningar även på landet, är det ett faktum att landsbygden i dag betalar en större andel än tidigare.

- Fastighetsskatten hade en omfördelande effekt från välbärgade städer till landsbygd. Nu blev det tvärtom, konstaterar professor Björn Berggren, vid KTH:s institution för fastigheter och byggande, i SVT.

Kristdemokraternas omsorg om landsbygden skorrar falskt. 

 

REPLIK:  KD har tydligast förslag för landsbygden

 

Läs också: 

Sabba inte skattereformen - Lööf och Björklund