Earth Hour är ogenomtänkt

Symboliskt jippo. Att Earth Hour handlar om en energisparkampanj är en utbredd missuppfattning. Foto: Room
Foto: Cornelia Nordström

På lördag är det åter det internationella klimatjippot Earth Hour.

Dags att tända lamporna i protest.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Världsnaturfondens, WWF:s, årliga kampanj där vi uppmanas att släcka lamporna under en timme ska vara en "världsomspännande signal att ta klimatfrågan på allvar". Lite som att gilla en Facebook-uppmaning.

Enligt WWF deltog mer än varannan svensk förra året. Hur organisationen nu kan veta det så säkert; många vill säkert uppge att de verkligen gjort något gott för att motverka de alarmerande klimatförändringarna.

Undvik brasan då vedeldning också kan vara en miljöbov. Så först en timme i mörker och därefter dags att sätta igång datorn och boka julens Thailandssemester.

En utbredd missuppfattning är att Earth Hour handlar om en energisparkampanj; med färre tända Ikea-lampor i svenska hem blir klimathotet något mindre skrämmande. Men den som råkar läsa det finstilta på WWF:s hemsida finner att det liksom inte är syftet.

Sverige har gott om ren vattenkraft, kärnkraft och så lite vindkraft. Vår elproduktionen - som till omkring 96 procent är koldioxidfri - tillhör därför den klimatsmartaste i hela världen. Vi behöver inte ha någon kollektiv klimatångest för att vi glömde att stänga av stereon. Kanske värt att fira med några energisnåla, men tända lampor på lördag?

Det är inte enbart privatpersoner som erbjuds att döva sina dåliga klimatsamveten genom att delta i Earth Hour. Företag får chansen att visa sig miljömedvetna och kan samla CSR-poäng genom att skriva upp sig på deltagarlistan. Två av tre kommuner har hittills anmält sitt deltagande.

Kungälvs kommun slår till på stort och arrangerar konsert med Joel Alme på Bohus fästning. Innan propparna dras ut så kan besökarna provköra Mitsubishis elbil. Och på det magiska klockslaget 20.30 släcker kommunen ned Stadshuset.

Fast jag måste undra: brukar verkligen flitens lampor vara tända där i Stadshuset andra lördagskvällar på året?

Inträdet till Earth Hour-konserten går loss på 110 kronor. Kommunen lovar att 10 kronor per biljett ska gå till WWF:s arbete mot klimatutsläpp. Det är nog inte bara WWF som undrar vart den resterande hundralappen tar vägen.

WWF tycker alltså inte att svenska politiker tar klimatfrågan "på allvar". Men sådana här symboliska jippon lider också brist på allvar och en betydligt seriösare manifestation vore ju att under en dag "Cykla för klimatet". Då skulle deltagarna också minska utsläppen av klimatgaser.

Jag har förstått att WWF vill avveckla den nästintill koldioxidfria kärnkraften. I och med det tyska kärnkraftsstoppet - tala om klimatmörker! - blir kolkraften viktigare för Vattenfall. Bolagets koldioxidutsläpp motsvarar snart dubbelt så mycket som hela Sveriges. Här ska det klimatgnetas på hemmaplan samtidigt som regeringens eget kraftbolag är en av Europas stora miljöbovar. Miljöminister Lena Ek kan sätta ljuset på dubbelmoralen genom att delta i Earth Hour.

I klimatpolitiken pågår en ständig och enkel tävlan om att sätta upp ambitiösa utsläppsmål i någon framtid, men betydligt svårare är att komma med radikala och konkreta krav som garanterat skulle uppröra många av de svenskar som släcker lamporna på lördag.

Hur vill då WWF minska utsläppen inom den svenska transportsektorn? Ska bensinskatterna höjas och i så fall med hur mycket?

Tanken svindlar. Några kanske rentav tar bilen till Earth Hour-konserten på Bohus fästning.