Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dziękuję till alla polska brandmän!

Foto: MSB
Foto: ROBERT HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polen rycker ut. Foto: MSB/ROBERT HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Utan internationellt samarbete hade det varit mycket svårare att hantera de förödande skogsbränderna. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det är dags för svenskarna att utöka sitt magra polska ordförråd som på sin höjd sträcker sig till ”piwo” – öl. Den som vill putsa på polskan kan förslagsvis börja med ordet ”dziękuję”, tack. 

Polska brandmän hjälper till

På lördagskvällen nådde nämligen en polsk konvoj, lastad med närmare 140 brandmän och 44 brandbilar, svensk mark för att hjälpa till med att släcka de svåra skogsbränderna. Brandmännen möttes av både glada miner och polska och svenska flaggor när de färdades norrut från Trelleborgs hamn. 

Polen är inte det enda landet som Sverige bör rikta ett tack till. Inom ramen för EU:s gemensamma civilskyddsmekanism har en rad länder bidragit med personal och utrustning; däribland Frankrike, Italien, Danmark, Tyskland och Litauen. 

Norge har också skickat helikoptrar. Snart anländer franska brandmän som är särskilt utbildade för att klara av svår terräng. Fler länder har hojtat och sagt att de gärna bidrar med mer resurser. 

EU:s civilskyddsmekanism koordinerar

EU:s gemensamma civilskyddsmekanism fungerar som en dygnetruntbemannad koordinationscentral och sköter kontakten mellan de länder som behöver hjälp och de som är villiga att hjälpa till vid insatser. 

Enligt Christos Stylianides, EU:s biståndskommissionär, är insatsen i Sverige en av de största som har genomförts i ett EU-land (SR 22/7). Då har koordinationscentralen funnits sedan 2001 och bistått vid 400 katastrofer, både i och utanför EU. 

Det är inte första gången som Sverige drar nytta av civilskyddsmekanismen. EU-resurser användes även i samband med de svårsläckta bränderna i Västmanland 2014, då vattenbombare stationerade i Italien och Frankrike användes. 

Sverige behöver också hjälp

Som regel brukar det vara Sverige som bistår andra länder med katastrofhjälp, inte vi själva som behöver den. Därför bör skogsbränderna tjäna som en väckarklocka för alla dem som tror att det bara är andra länder som tjänar på internationellt samarbete, inte Sverige. 

Nato är ytterligare en aktör som kan bistå med hjälp, då Sverige ingår i samarbetet Partnerskap för fred. Men än så länge har inte Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) gått in med skarp förfrågan om hjälp. 

Hade Sverige fått hjälp även om vi inte hade ingått i institutionaliserade krissamarbeten? Det är inte omöjligt. Men det hade förmodligen varit mycket svårare att koordinera alla insatser, vilket hade kunnat fördröja och försvåra släckningsarbetet. 

Det är för tidigt att dra några slutsatser om hur Sveriges beredskap vid skogsbränder bör se ut framöver, vilka plan som bör köpas in och huruvida Sverige bör ha egna vattenbombare. 

Men en sak är säker: Ensam är inte stark. Sverige hade inte klarat sig utan hjälp från andra länder. Dziękuję, merci och danke, till våra europeiska vänner

 

Läs också:

Extremt väder kräver flexibel beredskap 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!