Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dumpa Johansson - och nöj er med det

Skjutglada. Anna Kinberg Batra (M), Annie Lööf (C), Jan Björklund (FP) och Ebba Busch Thor (KD) vill fälla tre ministrar. De kunde ha nöjt sig med en.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Alliansen är alltför skjutglad. Det borde räcka med att infrastrukturministern får gå.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Hör historiens vingslag. Oppositionen vill fälla, inte en, inte två utan tre statsråd genom misstroendevotum. Och fort ska det gå. Allianspartierna vill ha det som tidigare kallades urtima riksdag, alltså kalla in riksdagen under sommaruppehållet. 

Statsminister Stefan Löfven har genom sin djupt undermåliga hantering av IT-skandalen bäddat för en skarp reaktion. Han borde ha tagit sig upp ur hängmattan betydligt tidigare än han gjorde. Han borde ha informerat oppositionen tidigare. Han borde ha avsatt infrastrukturminister Anna Johansson (S), som inte tycks ha haft någon kontroll över sitt departement. Det hade varit en tydlig signal om att han insåg haveriets allvar.

I botten ligger en länge svag säkerhetskultur i Rosenbad och en regering som inte har fungerat som en helhet, ett kollektiv. Att Stefan Löfven inte informerades om lagbrottet på Transportstyrelsen, och dess följder, förrän i januari i år säger mycket om hans (bristande) ledarskap och den ineffektiva kultur han tycks har odlat i sitt kabinett. 

Hultqvist borde ha fredats

Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna vill nu alltså avsätta Anna Johansson, inrikesminister Anders Ygeman (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S). I länder där ministrar och regeringar ofta flyger och far hade det inte varit så dramatiskt, men i Sverige brukar det gå lugnare till. Mot den bakgrunden är detta en krigsförklaring.

Alliansen kunde ha vilat på hanen. Den kunde ha inväntat följderna av sina KU-anmälningar. Men framför allt borde de borgerliga ha fredat försvarsminister Peter Hultqvist. 

Det är förvisso märkligt att Hultqvist inte informerade statsministern eller försvarsutskottet. Det är också anmärkningsvärt, som moderaten Mikael Odenberg påpekar i ett inlägg på Facebook, att Hultqvist inte tog upp frågan om Transportstyrelsen i Säkerhetspolitiska rådet. 

Men det innebär inte att Hultqvist har visat sig vara en så oduglig försvarsminister att Sveriges säkerhet gynnas av att han byts ut.  Hans styrkor överväger och förtroendet för honom är stort, långt in i borgerliga kretsar. Det är symptomatiskt att bland andra Mikael Odenberg kritiserar alliansens attack på honom.

Men Odenberg har också en principiell invändning: Hultqvist har av allt att döma skött sitt jobb konstitutionellt korrekt.

En osäker omvärld - och ny försvarsminister

Lägg till detta att omvärldsläget är oroligt, att den enorma ryska övningen Zapad pågår för fullt och att Sverige själv ska genomföra den viktiga försvarsövningen Aurora. Alliansen gör en logisk kullerbytta när den vill straffa regeringen för dess brister kring rikets säkerhet genom att avsätta en erfaren försvarsminister - och på så sätt äventyra rikets säkerhet.

Det bästa Stefan Löfven kan göra i detta läge är att inte eskalera konflikten ytterligare. Han bör varken avgå eller utlysa extraval. 

I stället bör han avpollettera Anna Johansson och hoppas att alliansen nöjer sig med det. Vilket den också bör göra.  


Läs också:

Dina ministrar måste samarbeta, Löfven! 

Myndigheters IT-drift bör skötas i Sverige