Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dumpa åtminstone Miljöpartiet, Löfven

Foto: LASSE SVENSSON
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rött ljus för det gröna partiet. Miljöpartiet bör lämnas utanför nästa regering.

En ren S-regering skulle ha betydligt bättre förutsättningar att få något uträttat än en fortsatt rödgrön konstellation. Stefan Löfven bör säga tack och hej till MP.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Som väntat fick Stefan Löfven mer tid av talmannen på måndagen. Av allt att döma pågår intensiva förhandlingar i detta nu för att sy ihop en lösning som innebär att Löfven får förtroendet att fortsätta som Sveriges statsminister.

På papperet ser det ut som en omöjlig uppgift. Socialdemokraterna pressas av stenhårda krav från alla håll med en till synes kompromisslös Annie Lööf (C) i bräschen. Men Löfven har åtminstone ett ess i rockärmen - bristen på realistiska alternativ för de inblandade partierna. 

Det är svårt att se någon av kravställarna - möjligen med undantag för Jan Björklund (L) - rafsa ihop papperna i vredesmod och tåga ut ur förhandlingsrummet för att i stället knacka på Ulf Kristerssons dörr. 

Löfven borde våga syna MP:s bluff

Det gäller inte minst Miljöpartiet. Utåt låter partiet kaxigt med utspel om att man tänker rösta nej till alla regeringar som man inte sitter med i. Det kan verka logiskt i ljuset av den långa tid det tog för MP att beredas plats i en S-ledd regering. 

Men i praktiken är handlingsfriheten begränsad. MP har redan uteslutit att släppa fram Kristersson som statsminister och ett extraval skulle med stor sannolikhet innebära att partiet trillar ur riksdagen.

Löfven kan därför syna MP:s bluff och förklara att de gröna får ta sina återvunna flyttkartonger och lämna Rosenbad. Det vore det bästa för Sverige, men sannolikt också för Miljöpartiet självt.

Visserligen gjorde MP mer klimatnytta i regeringsställning än partiet brukar få erkännande för. Lite i skymundan lyckades de gröna baxa igenom en blocköverskridande klimatlag, automatiska höjningar av bensinskatten och tvingande inblandning av biodrivmedel i bensin. Även utanför Sveriges gränser har MP gjort skillnad såsom "The Swedish proposal", det vill säga Isabella Lövins bidrag till skärpningarna av EU:s system för handel med utsläppsrätter.

Den rödgröna regeringen var ett olyckligt äktenskap

Men i stället för att fokusera stenhårt på miljöfrågorna slösade MP bort sitt politiska kapital på andra sakområden, såsom skola och migration. Väljarna har med egna ögon sett att de gröna varken har kompetensen eller det politiska omdömet att axla ett regeringsansvar. 

Miljöpartiet behöver en mandatperiod utanför Rosenbad för att få de politiska prioriteringarna på rätt köl.

Även för landet vore det goda nyheter. Den rödgröna regeringen var ett olyckligt äktenskap där ingen part kom till sin rätt. Utan MP i regeringen skulle S kunna söka samförstånd med Moderaterna i avgörande frågor, såsom migration och lag och ordning.

Det finns givetvis en risk att MP, C och/eller L skulle använda sin makt i budgetförhandlingarna till att blockera sådana överenskommelser. Minns hur MP tvingade fram en amnesti år 2005 för att släppa igenom budgeten. 

En ensam och svag S-regering med tre stödpartier i riksdagen är ingen önskvärd lösning på regeringsfrågan. Men det är ett betydligt mer övertygande svar än en fortsättning på den rödgröna regeringen.  

 

Läs också: MP har sig självt att skylla på valfiaskot