Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfvens nya lag har skapat ett monster

Högarna växer på Migrationsverket och regeringen lägger sten på börda.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Migrationsverkets förvar i Ljunbyhed. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven höll sin regeringsförklaring i tisdags.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringens taffliga förvaltningslag har skapat ett byråkratiskt monster. Det är ett dystert tecken i tiden. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Vad gör regering och riksdag när ogenomtänkta politiska beslut, exempelvis inom migrationspolitiken, leder till att högarna växer hos myndigheterna? 

En radikal variant är att förbjuda högar.

Det är i princip vad som hände i fjol, när förvaltningslagen fick en ny twist: Den som har väntat sex månader på ett myndighetsbeslut kan kräva att få sitt ärende hanterat snabbare, genom att väcka ”dröjsmålstalan”.

Men det är svårt att lagstifta bort verkligheten - och ruskigt lätt att trassla till den.

Alla ansöker om att komma först i kön

I tisdags skrev Sydsvenskan om det nya ”byråkratiska monstret” hos förvaltningsrätten i Malmö. Sedan lagändringen, strömmar 2 000 nya fall i månaden in till domstolen från människor som kräver att Migrationsverket ska rappa på med just deras ansökan om medborgarskap. 

Om förvaltningsrätten bifaller, vilket den i regel gör, skickas ärendet tillbaka till Migrationsverket med krav på snabba ryck.

Men det går inte snabbt på Migrationsverket. Högarna med medborgarskapsansökningar har vuxit enormt som följd av asylinvandringen. I slutet av augusti väntade 90 000 personer på ett avgörande, skriver Sydsvenskan. Ett avgörande kan ta flera år.

Så när en ”snabba på”-order kommer från förvaltningsrätten, flyttar Migrationsverket ärendet från en kronologisk jättehög till en växande gräddfilshög. Man får mer att göra, helt enkelt. 

”Hela vår process försinkas, det blir en extra prövning i ärendet både för oss och för domstolen. Vi ägnar snart hälften av resurserna till att hantera dröjsmålstalan”, säger Fredrik Beijer, Migrationsverkets rättschef.

Alla får påsar, garantier och rättigheter

Det är ett osunt mönster som går igen här: Regering och riksdag fattar vackra beslut som myndigheter och kommuner åläggs att förverkliga. Ofta handlar det om att dela ut individuella rättigheter. Alla partier lovar sånt, vare sig det handlar om ännu en vårdgaranti, rätt till hemlagad mat i äldreomsorgen eller bostadsgaranti åt unga. 

I Januariöverenskommelsen vankas exempelvis läxhjälpsgaranti och rätt till språkförskola för nyanlända barn.

Men sällan görs någon analys av huruvida löftena kan hållas eller vad som ska prioriteras ner i stället. 

Självklart kan det vara befogat med garantier och tidsgränser. Men de måste vara realistiska. Annars är risken stor att folk blir besvikna och förbannade. På myndigheter och i kommuner kan moralen sjunka när man får order om att trolla med knäna. Kanske ser man sig tvingad att bryta mot en lag för att leva upp till en ny; det är en sorts röta.

Den nya förvaltningslagen illustrerar själva statskonstens förfall. Först driver regering och riksdag en migrationspolitik som saknar konsekvensanalys. Sedan stiftas en rättighetslag, även den utan ordentlig konsekvensanalys, som leder till mer jobb för Migrationsverket. 

Stefan Löfven avslutade sin regeringsförklaring med löftet att Januaripartierna ska ta ansvar för att bygga Sverige starkare.

En blygsam början skulle kunna vara att sluta ta springnotor.