Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Du har öppet mål om du vågar, Kristersson

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson talar i Almedalen under måndagskvällen.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Från januari till april 2019 rapporterades 75 sprängdåd runtom i Sverige.Foto: POLISEN

Missnöjet sjuder i medelklassen när brottsligheten blir märkbar även i villaområdena. Det är Moderaternas bästa chans på flera år – om de förmår fånga den.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Från januari till april rapporterades 75 sprängdåd runtom i Sverige. Under samma period dödades 19 personer av skjutvapenvåld. Flera av dessa dåd har skett i bostadsområden, på dagtid.

I ett reportage har Expressens Federico Moreno intervjuat villaägare som menar att deras grannskap – förorter utanför Stockholm och Malmö – snabbt har förändrats.

En trebarnsfar, som kallas Rickard i reportaget, brukade gå kvällspromenader. Nu har han slutat cykla till närmsta affären, slutat promenera, slutat ta tåget – allt för att slippa gänget som langar knark på torget sedan ett år tillbaka. 

Missnöjd medelklass kan lyfta M

Det är orättvist att det är först när den röststarka medelklassen får känna på otryggheten som den blir en fråga med politisk sprängkraft. Men det är inte konstigt att föräldrar som Rickard reagerar när de inte längre kan låta barnen gå ensamma till fotbollsträningen.

När missnöjet gror i gräsmatte-Sverige finns det potential för Moderaterna att växa. Januarigänget har inte imponerat i trygghetsfrågorna. Även om de i sin överenskommelse försäkrar att de ”tar krafttag mot den organiserade brottsligheten”, är det bara två av 73 punkter som handlar om rättsväsendet – ett löfte om fler poliser och en plan om att skärpa straffen för hedersvåld år 2022.

I riksdagens partiledardebatt gick följaktligen Moderatledaren Ulf Kristersson till attack mot regeringens svaga punkt: ”Ni har tappat greppet om den kanske viktigaste fråga som svenska folket ställer sig: Kan jag vara trygg i min egen hemstad?”

Vi behöver inte hårdare straff-populism

Järvaveckan några dagar senare följde Kristersson upp med att tala om ”de sjunkande förväntningarnas missnöje”. När de som jobbar och betalar skatt inte upplever att staten uppfyller sin del av samhällskontraktet ”raseras grunden för den svenska modellen”, enligt Kristersson. 

Analysen är korrekt. Problemet är bara att Moderaterna ännu inte har visat att man har politiken för att vända utvecklingen. Partiet kampanjar för att dubblera straffen för gängrelaterade brott – men problemet är inte främst straffsatserna, utan att svenska domstolar, enligt lagstiftarens önskemål, ska undvika att utdöma fängelsestraff och ge kraftiga straffrabatter. 

Moderaterna borde ta ett helhetsgrepp om rättspolitiken. Sverige behöver inte mer av hårdare straff-populism, utan genomtänkta reformer för att stärka polisen, domstolarna och Kriminalvården och öka uppklaringen. Särskilt brådskande är det att se till att ungas brottslighet leder till snabba och tydliga konsekvenser, tillexempel genom att införa ungdomsdomstolar och begränsa användningen av LVU i det egna hemmet.

Trygghetsfrågorna kan göra Ulf Kristersson till statsminister. Men då måste han visa att han har en trovärdig politik, och är beredd att betala för den. Kvällens Almedalstal är ett utmärkt tillfälle att börja på.