Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Du glömde patienten, Ebba Busch Thor

NYVALD KD-ORDFÖRANDE. Ebba Busch Thor vill ha en nollvision för aborter.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Kommer Kristdemokraterna under nästa valrörelse tapetsera reklamtavlorna med budskapet: "Låt vårdpersonalen följa sitt samvete!"?

Ja, i det fall partiledningen vill bidra till att KD – ständigt balanserande på 4-procentspärren – åker ur riksdagen. Det brukar partiledningar i regel inte vilja göra.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Partiets nyvalda partiordförande Ebba Busch Thor har pratat om att det ska vara möjligt för vårdpersonal att neka att vara med och utföra aborter. Busch Thor balanserar också mellan KD:s socialliberala partifraktion och en krympande kristet värdekonservativ.

Göran Hägglund ville helst slippa prata abortpolitik och drev inte kravet på samvetsklausul i vården. Och en av Hägglunds första politiska insatser som socialminister i alliansregeringen var att driva igenom rätten för utländska kvinnor att kunna göra abort i Sverige.

De gånger någon ledande kristdemokrat ändå talar om abort blir reaktionerna ofta starka; som om KD vore ett 35-procentsparti med potentiell kraft att ändra i abortlagstiftningen. Sålunda ryckte sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) ut och stämplade Busch Thors uttalande som "mycket oroande".

Frågan om samvetsklausul nådde en liten toppnotering när KD i november i fjol lyckades få med sig allianskamraterna i Kronobergs landstingsstyrelse på en utredning. Men så började opinionsbildarna i huvudstaden plötsligt intressera sig för vad som skedde i Växjö och utredningen drogs tillbaka.


Oavsett vilken inställning man som privatperson har i sakfrågan – rätt eller fel med abort – borde det inte vara så svårt att enas på en punkt: En så etiskt principiell fråga ska inte kunna avgöras av ett enskilt landsting eller en region. Patienter ska ha rätt till likvärdig vård av hög kvalitet, oavsett var man råkar bo i Sverige.

Sedan kan det hävdas att problemet torde vara begränsat. Det kryllar inte direkt av vårdpersonal som av samvetsskäl inte vill utföra vissa arbetsuppgifter. Därmed skulle problemet kunnat lösas av att någon annan gör jobbet. Men barnmorskor är inte den enda yrkesgrupp som är involverad i en abort. Var ska i så fall gränsen dras?

Och vad kommer efter aborter? Ska nyfrälsta Jehovas vittnen tillåtas vägra jobba med blodtransfusioner?

Politiker, likt Ebba Busch Thor, som tar ställning för en samvetsklausul har ett ensidigt arbetsgivarperspektiv. Det är politiker som styr vården och de vill ibland se till personalens "bästa". Men vården är till för patienten och inte för att personalen ska kunna gå hem med gott samvete.


Läs också:

Vårdpersonal får stoppa undan de privata passionerna när de går till jobbet.


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.