Barack Hussein Obama svär eden som USA:s 44:e president medan Michelle Obama håller bibeln åt sin man. Foto: AP
Barack Hussein Obama svär eden som USA:s 44:e president medan Michelle Obama håller bibeln åt sin man.  Foto: AP

Drömmen har blivit verklighet

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
En ny era har inletts. En svart president har för första gången flyttat in i det Vita hus som slavar en gång var med att bygga. Gårdagens installation av Barack Hussein Obama var en makalös uppvisning av USA när det är som bäst.
Själva installationstalet nådde dock inte upp till de retoriska höjder man hade hoppats på. Budskapet om förändring - "change" - och ett nytt amerikanskt ledarskap i världen var nedtonat till förmån för ett mer klassiskt tal med många historiska referenser.
Ett återkommande tema var det personliga ansvaret. Obama sade sig vilja återupprätta dygder som hårt arbete, ärlighet, lojalitet och osjälviskhet. Det var tydligt att han ville ingjuta krismedvetande i sina åhörare. Det kan nog behövas med tanke på de enorma förväntningar som knyts till Obamas presidentskap och de oerhörda utmaningar han står inför.
Här är fällorna som Obama måste se upp för:
Ekonomin. Det är rätt att ösa på med över 800 miljarder dollar i finanspolitiska stimulanser i den akuta kris som USA befinner sig i. Men så snart konjunkturen vänder igen måste Obama ta itu med det galopperande budgetunderskottet genom att spara och höja skatterna. Annars hotar en statsfinansiell härdsmälta.
Kongressen. Obama måste orka stå emot kraven på ökad protektionism från de egna leden. Ett USA som gömmer sig bakom handelshinder och håller olönsamma industrier, såsom biltillverkningen i Detroit, under armarna kommer att förvärra den ekonomiska krisen.
Krigen. Obamas grundvision är riktig: dra ner i Irak och bygg upp närvaron i Afghanistan. Men om han drar tillbaka trupperna för snabbt från Irak finns risken att inbördeskriget blossar upp igen. Det finns också faror med en alltför ensidig militär strategi i Afghanistan.
Klimatet. Obama har lovat att ta klimathotet på allvar och att införa ett system med utsläppsrätter. Men orkar han leva upp till de fina orden i den värsta recession som USA har upplevt sedan 30-talet?
Guantánamo. Det är lättare sagt än gjort att stänga fånglägret på Kuba. Varning för att frågan hamnar i långbänk.
Ryssland. Upptinade relationer med Moskva vore önskvärt, men till vilket pris? Obama får se upp så att han inte ger Putin fria händer i det forna Sovjetblocket.
Mellanöstern. Obamas budskap om dialog med Iran och Syrien och engagemang från dag ett i den israelisk-palestinska konflikten bådar gott. Men varför omger han sig bara med gamla Clintonveteraner, som är kända för sina sympatier med Israel och har misslyckats förr? Det signalerar status quo snarare än förnyelse.
Handlingsförlamning. Obama har rekryterat en hel kör av rådgivare vid sidan av alla ministrar. Det vittnar om självsäkerhet och en ambition att låta olika åsikter stötas och blötas mot varandra. Men risken är att administrationen blir baktung och lamslagen av alla rivaliserande viljor.
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag