Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dra in stödet
till samfunden

Foto: SVT

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I Sverige råder religionsfrihet. Det är en grundläggande rättighet att få tro, tänka och yttra sig fritt. Det torde inte vara speciellt svårt att hitta en pingstpastor som säger att homosexuella borde leva i celibat. Utan att använda dold kamera.

De är inte representativa för Sveriges kristna, och de patriarkala muslimer som fick göra bort sig i Uppdrag Granskning är förstås inte som muslimer är mest.

Problemet ska dock inte förminskas. Det finns män som använder islam för att förtrycka kvinnor. Hedersmord begås i religionens namn.

I tv-programmet sökte två kvinnor utrustade med niqab och dold kamera råd hos imamer och andra vid några av Sveriges viktigaste moskéer. Resultatet var inte direkt upplyftande. I sex av tio kontaktade moskéer fastslås att en kvinna måste ha sex med sin man mot sin vilja. Lika stor andel gav rådet att inte gå till polisen om hon misshandlas av sin man. Och i nio av tio moskéer upplystes om att Koranen godkänner månggifte.

Det är inte riktigt den bild som företrädare för dessa moskéer försöker förmedla i andra sammanhang, eller när de är medvetna om att tv-kameran är påslagen. Hycklare som kläs av är alltid lika god tv-dramaturgi. Samtidigt hänger frågan kvar: Borde inte de - som ser sig som särskilt utvalda muslimer - tala sanning och vara tydliga med vilken tolkning de gör av Koranen?

Att Uppdrag Granskning sätter fingret på ett stort jämställdhetsproblem är utmärkt. Muslimska församlingar har inget frikort från att utsättas för kritisk journalistik på grund av vi har ett islamofobiskt parti i riksdagen eller att muslimer trakasseras.

 

Sedan gäller det att upprätthålla två principer samtidigt: samhället ska respektera dessa muslimska mörkermäns rätt att uttrycka sin trosuppfattning. De får också gärna sluta hyckla i offentligheten. Men så måste också betydligt mer göras för att stötta de kvinnor som inte vill leva i en sådan här patriarkal miljö.

Men den statliga dubbelmoralen är förskräcklig.

Förra året fick Kista folkhögskola 660 000 kronor i statsbidrag för ett projekt "att stärka muslimska kvinnors ställning i familjen och i samhälle". Det var från samma statliga ungdomsstyrelse som delat ut 416 000 kronor till Sveriges Imam Förbund för att utveckla en hemsida som upplyste om att straffet för homosexualitet är döden. Och det fortsätter att regna kommunala och statliga trosbidrag över muslimska - och andra religiösa - samfund för att "stärka samhällets grundläggande värderingar."

När blev sex mot ens vilja "en grundläggande värdering"?

Staten betalar 60 miljoner kronor om året för att samfundens trosuppfattning ska harmoniseras med svenska värderingar som likabehandling oavsett kön eller sexuella preferenser. Inte undra på att en del muslimska och kristna företrädare anstränger sig för att hålla en anständig fasad utåt.

Samfunden ska stå fria från staten och bidrag. Men inte från kritik.