Vaccinmotståndarna utsätter barn och sjuka för stora risker. Foto: LASSE NOERBAEK / COLOURBOX.COM/LUKAS SCHULZE / AP DPA
Vaccinmotståndarna utsätter barn och sjuka för stora risker.  Foto: LASSE NOERBAEK / COLOURBOX.COM/LUKAS SCHULZE / AP DPA

Dra in förskolevalet för dem som nobbar vaccin

Publicerad

Att strunta i vaccin mot mässlingen är livsfarligt. Fler föräldrar måste inse att de riskerar att skada såväl sina egna barn som andras. 

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Tonåringen kunde knappt tala. Något var fel, han påminde mer om ett barn. Femton år senare minns barnläkaren Jonas Ludvigsson, professor vid Karolinska institutet, fortfarande pojken som fick hjärnhinneinflammation efter att ha insjuknat i mässlingen (Aftonbladet 13/3)

Hjärnhinneinflammation är en av de komplikationer som kan drabba den som blir sjuk i mässlingen, en av världens mest smittsamma sjukdomar. I värsta fall kan mässlingen vara dödlig. Den är särskilt farlig för dem som är svaga och har ett nedsatt immunförsvar, exempelvis cancersjuka som genomgår cellgiftsbehandling. 

Mässlingen livsfarlig för cancersjuka 

Även om sjukdomen mest förknippas med fattigare delar av världen har det skett flera utbrott i Europa under de senaste åren. Flera av dem har lett till dödsfall. Därför har flera länder valt att ta tuffare tag för att stoppa spridningen. 

I Italien blev det nyligen obligatoriskt att vaccinera sina barn mot de vanligaste smittsamma sjukdomarna. Den som vägrar tvingas att betala flera tusen kronor i böter. I Tyskland skärptes också lagen i år. 

I Sverige är vaccinationsgraden fortfarande hög jämfört med många andra europeiska länder. Men vissa områden sticker ut i statistiken. 

Ett av dem är Järna, antroposofernas huvudstad i Sverige. Där upptäcktes 23 fall av mässlingen 2012. Antroposofläkare tror nämligen inte på vaccin. En femtedel av alla barn i Järna är inte vaccinerade. Det är emot all vett och sans. 

Det finns en annan del av Sverige som skiljer ut sig; Järvafältet utanför Stockholm. I vissa stadsdelar på Järvafältet är bara runt 70 procent vaccinerade mot mässlingen, jämfört med 95,6 i Stockholms län som helhet. 

Järvafältet sticker ut 

Precis som i Järna frodas antivaccinmyterna. En av de vanligaste är att vaccination leder till autism. Den är särskilt vanlig inom den somaliska gruppen. ”Föräldrar vill förstås vara rädda om sina barns hälsa och oron har kommit genom rykten om forskning som sprider sig på nätet.” Det säger Asha Ismail, förbundssekreterare för Somaliska riksförbundet (SVT 17/3).  

I Sverige är grundregeln att all sjukvård, med vissa undantag, är frivillig. Att tvinga föräldrar att vaccinera sina barn, som i Italien, skulle alltså gå på tvärs med den svenska synen på sjukvård. Men det vore rimligt att införa någon form av åtgärd för att skydda dem som riskerar att smittas om vaccinationsgraden blir för låg. 

En tänkbar variant har föreslagits av Liberalerna. Partiet tycker att föräldrar med ovaccinerade barn borde fråntas möjligheten att välja förskola själva. Undantag skulle självklart ges till de barn som av medicinska skäl inte kan vaccineras. 

De barn som saknar vaccin mot de mest smittsamma sjukdomarna skulle placeras så att smittorisken begränsas i största möjliga mån. Det handlar inte om att straffa föräldrarna, utan om att skydda dem som annars riskerar att fara illa.  

Läs också: 

Vaccin mot villfarelse 

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag