Foto: Sven Lindwall
 Foto: Sven Lindwall

Diskriminera inte Jimmie Åkesson

Publicerad

Ledande politiker lämnar ibland huvudstaden för besök hos företag och offentliga verksamheter. Inte sällan med en pluton av journalister och fotografer i hälarna. En cyniker skulle säga att det enbart handlar om PR; att maktens människor vill visa att de bryr sig och lära sig om den svenska "verkligheten". Samtidigt kan det naturligtvis finnas ett genuint intresse bakom de olika studiebesöken.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Jimmie Åkessons turné fortsätter att väcka starka reaktioner. Företaget GKN Aeropsace i Trollhättan ställde plötsligt in ett planerat besök, med hänvisning till att "vi prioriterar just nu våra kunder" framför politiker.

Volvo Lastvagnar i Umeå valde också att stoppa SD-ledaren. När Åkesson skulle besöka sjukhuset i Umeå möttes han av protester från anställda som ville porta honom. Motsvarande mottagande väntar nu i Malmö. På onsdag ska SD-ledaren besöka akutmottagningen på universitetssjukhuset Sus. Anställda har startat ett upprop på Facebook och skrivit en debattartikel i Sydsvenskan: Åkessons värderingar är inte välkomna på "vår akutmottagning".

 

Den åsikten har naturligtvis personalen rätt att uttrycka. SD är ett djupt obehagligt parti, men det är inget giltigt skäl för ansvariga att vägra ett besök av partiledaren. Han ska inte diskrimineras och har precis lika mycket rätt att besöka akuten som sin partiledarkollega Jonas Sjöstedt (V). Vill inte sjukhusledningen ha partiledare på akuten - alternativt begränsa tillträdet - så finns det integritetsskäl som talar för detta. Blodtrycket kan ju påverkas hos patienterna på britsen, vare sig det är Sjöstedt eller Åkesson som marscherar in.

Dessutom uppstår märkliga problem ifall personalen skulle ha ett veto mot besök av SD-politiker på arbetsplatsen. Då utestänger de ju sina arbetsgivare. I region Skånes Hälso- och sjukvårdsnämnd sitter Mats Erlandsson och Lars Johan Hellgren för SD. Ska inte Erlandsson och Hellgren kunna studera den verksamhet som de faktiskt ansvarar för?

 

Svaret är att det snarare borde vara obligatoriskt för ansvariga sjukvårdspolitiker att just besöka akutmottagningar - en del av sjukvårdsapparaten som lämnar mycket att önska när det gäller väntetider och bemötande.

I går skulle Jimmie Åkesson ha besökt Söderslättsgymnasiet i Trelleborg. Men skolledningen stoppade studiebesöket med hänvisning till att man inte kunde garantera säkerheten för personal och elever. Någon hade ansökt om demonstrationstillstånd och sociala medier var fyllda med krav på att stoppa Åkesson.

Skolledningen viker alltså ner sig inför förväntade protester och stoppar en partiledare. Det innebär att policyn på Söderslättsgymnasiet nu måste lyda: Stopp för alla politiker, oavsett parti! Subjektiva riskbedömningar innebär ju en de facto diskriminering. JO har varit glasklar; skolor måste behandla alla partier lika.

De stängda dörrarnas strategi är dessutom kontraproduktiv. Nu kan Åkesson återigen sätta på sig offerkoftan och klaga över att SD behandlas illa. Det trista är att han denna gång har rätt.

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag