Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Diktatorn håller sitt nästa låtsasval

Foto: Nikolai Petrov / AP BELTA

I Europas sista diktatur hålls det på söndag ännu ett fuskval. Utan att omvärlden bryr sig nämnvärt.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

En rysk flagga dök plötsligt upp under invigningen av Paralympics i Rio de Janeiro. Det var en kupp av diktator Alexander Lukasjenkos handgångna tjänsteman från det vitryska sportministeriet. Och en protest mot att IPC, den internationella paralympiska kommittén, nekat den statligt dopade truppen från Ryssland att delta.

Lukasjenko lät sedan meddela att Vitryssland solidariserar sig med de ryska paralympierna. Och en talesperson för Kreml utnämnde flaggviftaren till "en hjälte". Två auktoritära regimer som hyllar varandra, det är en mycket obehaglig klubb för inbördes beundran.

Valet till det vitryska underhuset på söndag är bara ännu ett exempel på den skendemokrati som diktatorer brukar försöka putsa sin fasad med. Någon egentlig opposition har inte funnits i parlamentet på över tio år och som i tidigare vitryska "val" kommer det att fuskas.

Jo, det existerar ett antal kandidater från oppositionen, men deras möjligheter att nå ut med sina budskap är minimala bland statstyrda medier och åsiktskontroll. Vi talar om en nation där internetleverantörerna är tvungna att blockera hemsidor från människorättsorganisationer.

Mötesfriheten är i princip avskaffad och dryga böter väntar organisatörer och deltagare, påpekar Amnesty International i sin senaste landrapport. Det är för att sammanfatta något av ett slags tidresa tillbaka till det forna Sovjetunionen som de svenska valobservatörerna under Kent Härstedts (S) ledning ska genomföra.

Den "kloke" presidenten har sagt att en tredjedel av de nuvarande parlamentsledamöterna har kvalificerat sig för att sitta kvar. Och det är ju en fingervisning om hur det går till i denna nation.

Han har visserligen inte Kim Jong-Uns siffror. Fast nästan. Lukasjenko kunde skryta med att han erhöll hela 83 procent av rösterna när han valde om sig själv för ett år sedan.

Det anmärkningsvärda är att EU - inklusive Sverige - i februari hävde sanktionerna mot 170 personer närstående Lukasjenko samt tre vitryska företag. Plötsligt var Europas sista diktator inne i stugvärmen igen. Utrikesminister Margot Wallström försvarade sig med att de skrotade sanktionerna var "en okej kompromiss" och att de "kan återinföras" om det skulle behövas.

Han hade faktiskt släppt en del politiska fångar, men Från EU:s sida handlade det om att stödja Vitrysslands roll som fredsmäklare mellan Ryssland och Ukraina. Vi vet nu hur bedrövligt det blev med ett Ryssland som har satt i system att inte efterleva det så kallade Minsk2-avtalet.

Jo, det är mycket för EU i dessa brexittider. Men Sverige - och Margot Wallström - har efter söndagens fuskval ytterligare ett konkret skäl till varför EU måste skärpa sin kritik mot Vittryssland.

Och Margot Wallström bör svara på ett par frågor: Vad är det som har blivit så mycket bättre i Lukasjenkas egen sovjetstat? Ja, varför inte skärpa sanktionerna?


Läs också: Bryt tystnaden hockeystjärnor


Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledare och krönikor