Almqvist, Ekeroth och Åkesson. Foto: Robban Andersson / Roger Vikström / Fredrik Persson/Scanpix
Almqvist, Ekeroth och Åkesson. Foto: Robban Andersson / Roger Vikström / Fredrik Persson/Scanpix

Det yttre och inre SD är två helt olika partier

Publicerad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Officiellt tar Sverigedemokraterna avstånd från rasism, kvinnohat och våld.

Anhängarna till ett sådant parti borde bli djupt upprörda över den film som Expressen publicerade under onsdagen. De borde känna sig oförlåtligt bedragna.

Men från SD-håll hördes ingen vrede över att den egna ekonomiskpolitiske talesmannen Erik Almqvist under en smärre bärsärkargång i Stockholm 2010 öste ur sig rasistiska tillmälen, hotfullt dömde ut komikern Soran Ismail som icke-svensk och kallade en modig ung kvinna som vågade ingripa mot våldsamheterna för "den lilla horan". Allt medan partikamraten Christian Westling hejade på och SD:s rättspolitiske talesman Kent Ekeroth filmade.

 

SD-folket är heller inte förbannat över att Almqvist, innan han visste att Expressen hade filmen, ljög och sa att han aldrig hade yppat sådana ord. Sverigedemokratiska politiker och gräsrötter från hela landet fyllde i stället Erik Almqvists facebooksida med hyllningar och sympati under onsdagen.

Det beror på att det yttre och det inre SD är två helt olika partier. Inåt finns det en bred förståelse för att antirasismen är en fasad ämnad för omvärlden. Därför väcker grova rasistiska tillmälen ingen större bestörtning. Lögner som tjänar partiets bästa är goda lögner; därför respekterar man att Almqvist ljög.

De andra riksdagspartiernas ekonomiskpolitiska talespersoner skulle ha gjort sig lika omöjliga inom partiet som utanför om de hade betett sig som Almqvist. Men Jimmie Åkesson offrade sin kronprins enbart för att rädda den yttre avdelningen av partiet. Inåt kommer beslutet i stället att ge honom problem.

Många kommer att tycka att skådespeleriet inför omvärlden har gått för långt när en av de viktigaste politikerna tvingas bort på grund av kommentarer som ganska nyligen betraktades som okontroversiella inom partiet.

 

Jimmie Åkesson är fast besluten att upprätthålla den nya "nolltoleransen" mot rasism. Men i ett parti där det faller sig naturligt för ledande företrädare att skräna om "blattar" är det inte särskilt enkelt. Om Åkesson menade allvar skulle han antagligen bli tvungen att utesluta en betydande del av medlemskåren.

Riktigt så allvarlig är han inte. Därför manade han Almqvist att "allvarligt fundera" över sin riksdagsplats i stället för att tvinga ut honom ur riksdagsgruppen. Han hoppas kanske att hans förtrogna kan tas till nåder så småningom, när stormen har lagt sig.

Jimmie Åkesson har dessutom tydligen fortsatt förtroende för Kent Ekeroth, som glatt filmade rasistattacken och under 2,5 år hållit inne med informationen - så vida inte partiledarens förvåning i dag bara var spelad. Om Åkesson är konsekvent kan han inte låta Ekeroth sitta kvar på sina poster.

Men konsekvens är inte SD:s starka gren. Det är just det Expressens avslöjande visar. Fasaden har en gång för alla rämnat och SD:s inneboende brutalitet står i öppen dager.

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag