Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Det stinker om de höga polisernas paradvåningar

Carin Götblad avtackades med pukor och trumpeter och, som synes, presenter, när hon slutade som Stockholms länspolismästare 2012.
Detta krusidulltak har inget med artikeln att göra. Det återfinns i entrén till den paradvåning i Malmö som förre statsministern Göran Persson bebodde när det begav sig.
Foto: JOHN SAWYER / KVP
Av Skansenakvariets Jonas Wahlström fick Carin Götblad en svartråtta i avskedspresent. Hon älskar råttor.

Skandalen med polischeferna som har tillskansat sig attraktiva hyreskontrakt är en solkig påminnelse om att vänskapskorrupt beteende finns även i Sverige.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

De där paradvåningarna i Stockholms innerstad, med slingrande jugendrankor och trolska valv i porten - varför är de så himla svåra att hyra ut?!

Den frågan har tydligen plågat de höga chefer inom Stockholmspolisen som sitter, eller har suttit, i styrelsen för en stiftelse som förvaltar 15 attraktiva hyresrätter i huvudstaden. Till sist flyttade vissa styrelsemedlemmar in själva, eller lockade en anhörig att göra det. 

Ungefär så gick det faktiskt till om man får tro Polisförbundets styrelserepresentant, Ulf Pauli. Han förklarar för DN – som avslöjade skandalen – att om en styrelseledamot visar intresse för en lägenhet som ingen annan vill ha, ”ja, vad ska vi göra? Vi vill ju hyra ut en lägenhet, eller hur?”

Fan tro't.

Carin Götblad, tidigare länspolismästare i Stockholm, och Maria Mikko, före detta gruppchef vid nationella operativa avdelningen, Noa, har båda fått lägenhetskontrakt under tiden de suttit i styrelsen. Kollegan Ulf Johansson, tidigare regionpolischef i Stockholm, flyttade inte in själv men fixade en lya åt sitt barn.

Höga representanter för rättsväsendet får lika lite som Caesars hustru ens misstänkas.

Trion gömde sig snabbt när DN började gräva, vilket man lätt kan förstå. Särskilt illa ser det ut för Carin Götblad som roffade åt sig en lägenhet som har hyrts av Filadelfiakyrkan sedan 1930-talet. Hon ringde själv upp hyresgästen och sa - enligt denne - att styrelsen var av den bestämda åsikten att hon skulle ta över våningen. Götblad ska inte ha nämnt att hon själv satt i styrelsen.

Oavsett vad juridiken säger är detta en affär som stinker. Höga representanter för rättsväsendet får lika lite som Caesars hustru misstänkas för vänskapskorruption och jäv. 

Och det blir sannerligen inte bättre av att styrelsen också har i uppdrag att förvalta avkastningen av hyrorna. Enligt stadgarna ska pengarna gå till poliser som är behövande, har skadats i tjänsten eller utfört hjältedåd. Bidrag kan också gå till åtgärder som ska ”främja allmänhetens förtroende för polisen”!

Var det ingen moralisk varningsklocka som klämtade? 

Helst borde paradvåningarna delas ut till poliser som jobbar i otacksam, riskabel yttre tjänst.

Länsstyrelsens insats imponerar inte. Man har bland annat låtit sig nöja med styrelsens påstående det var fastighetsförvaltaren som delat ut lägenheterna. Men enligt förvaltaren var styrelsen visst inblandad i besluten, skriver DN.

Så vi har polischefer som förlänar varandra paradvåningar, en länsstyrelse som inte verkar ha ansträngt sig och en fackrepresentant som håller polischeferna bakom ryggen. Vilken skum gubbröra. 

En ljusglimt är dock att rikspolischef Anders Thornborg tar den på allvar. Han meddelade på fredagseftermiddagen att han har anmält frågan till särskilda utredningar. Mycket bra.

Helst borde paradvåningarna delas ut till poliser som jobbar i otacksam, riskabel yttre tjänst. Om intresse saknas från det hållet är det en bättre ordning att anmäla lägenheterna till Bostadsförmedlingen än att styrelseledamöterna själva förser sig.