Det sanna hotet mot de troende

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
I Karachi i södra Pakistan samlades i går tiotusentals människor till försvar för den kommande hängningen av en kristen fembarnsmor.
Asia Bibi, som hon heter, dömdes i november till döden, anklagad för hädelse. Bibi hade hamnat i konflikt med några kvinnor i sin by. Eftersom hon är kristen ska de ha vägrat att dricka av hennes vatten. Efter grälet vände sig kvinnorna till en lokal religiös ledare, och påstod att Bibi hade förolämpat profeten Muhammed. Deras skvaller utgjorde "bevisningen" när dödsdomen föll.
Fallet har väckt massiv internationell uppmärksamhet, och underblåst djupa motsättningar i Pakistan.
Punjab-provinsens guvernör, Salmaan Taseer, engagerade sig för Asia Bibis religionsfrihet och mot hädelselagarna som hade lagt hennes liv i en hatisk pöbels händer. För detta mördades han i tisdags, av sin egen livvakt.

Nu kraftsamlar Pakistans fundamentalister för att se till att avrättningen, som de i allmänhet hyllar, inte bidrar till att hädelselagarna mjukas upp eller ytterligare fördröjer hängningen av Asia Bibi.
Händelserna blir än mer groteska när man drar sig till minnes hur Pakistan i våras lyckades övertyga FN:s råd för mänskliga rättigheter att anta en resolution som fördömer "förolämpningar av religioner".
Den pakistanska FN-ambassadören talade om vikten av att skydda minoriteter, värna religionsfriheten och förhindra våld. Men hädelselagarna i Pakistan, och ett antal andra islamiska länder, uppfyller rakt motsatta syften. Makthavare använder dem för att förfölja oliktänkande, och rikta massornas vrede bort från sig själva, mot utsatta minoritetsgrupper.

I Afghanistan dömdes
häromåret en journalist till döden för hädelse, sedan han tagit del av en skrift som kritiserade den islamiska synen på kvinnor. Egypten har i snart fyra år hållit en ung regimkritisk bloggare fången, för att han "skymfat religionen".
Även om hädelselagar ofta används som redskap i förföljelsen av kristna och andra minoriteter så har de flesta som straffats varit muslimer. Det handlar om människor som varit alltför fritänkande i sin tro, eller tagit avstånd från den helt och hållet. De islamiska staterna menar att hädelselagar behövs för att "skydda religionen". Men det som verkligen utarmar allt vad religion heter är att göra den till ett tvång, och förutsätta att de troende är så veka själar att de inte klarar av ifrågasättanden.
Däremot måste självklart förföljelser och hat bekämpas men i det arbetet har länder som Pakistan, Sudan och Iran ingenting att tillföra, milt uttryckt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag