Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: / REGERINGENFoto: / REGERINGEN
 Foto: / REGERINGEN

Det räcker inte med att sparka Dan Eliasson

Publicerad

Rikspolischefen borde få gå efter nya IT-skandalen. Men det behövs också en haverikommission som går till botten med låt-gå-mentaliteten i Myndighets-Sverige. 

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Déjà vu all over again: en hög ämbetsman struntar i säkerheten och lämnar ut hemliga, hyperkänsliga uppgifter till ett utländskt företag i strid med reglerna. Så skedde på Transportstyrelsen och så tycks det ha gått till hos Polisen, att döma av Sveriges Radios nya avslöjanden

För att spara tid och pengar beslutade rikspolischef Dan Eliasson att strunta i säkerhetsskyddsförordningen när polisens personal- och lönesystem skulle läggas ut på entreprenad. Informationen borde ha krypterats enligt ett system som Försvarsmakten godkänner. Att det inte gjordes, innebär att risken kan ha ökat för att uppgifter om polisers namn, personnummer, anhöriga och barn, är ute på vift i världen.

Dan Eliasson har inga ärorika lagrar att vila på. Han har tvärtom visat, om och om igen, att han är olämplig som rikspolischef. Om Sveriges Radios bild stämmer, borde hans tid definitivt vara ute.

Politiska signaler påverkar myndigheter

Men det räcker inte att Eliasson går. Likheterna mellan hans och Maria Ågrens agerande tyder på att det finns en mentalitet i Myndighets-Sverige där man tar alldeles olidligt lätt på säkerhet.

Hur blev det så? Hur har statsförvaltningen och dess ämbetsmän påverkats av politiska signaler och trender? 

Man kan notera att "Stärkt säkerhetsskyddsarbete" finns först som punkt nummer två i regeringens regleringsbrev till Transportstyrelsen för 2017. Nummer ett på Löfvens uppdragslista är framskaffandet av "moderna beredskapsjobb".

Men det är ändå ett fall framåt. I regeringen Reinfeldts regleringsbrev 2014 till myndigheten nämndes inte säkerhetsskydd alls. I stället uppmanades Transportstyrelsen att fokusera på kostnadssparande "e-förvaltning", "IT för en grönare förvaltning" och "näringslivsperspektiv".

Vad gäller Polisen har allt politiskt fokus under senare år legat på att effektivisera och omorganisera.

Effektivitetsvurmen påverkar inte bara IT-säkerheten

Politiska signaler ursäktar naturligtvis på intet sätt Eliassons eller Ågrens åsidosättande av säkerheten. Men man bör inte heller föreställa sig att de har agerat i ett vakuum. Problemen går mycket djupare än så. Och effektivitetsvurmen inom statsförvaltningen har inte bara gått ut över IT-säkerheten. 

I rapporten om välfärdsbrottslighet konstaterar utredaren Lars-Erik Lövdén att det ofta är bristande myndighetskontroller - av identiteter, intyg, siffror - som möjliggör för kriminella att mjölka välfärden på miljardbelopp. Han förklarar det sålunda: 

"Tidsbrist och prioritering av service och effektivitet är viktiga anledningar till att kontrollen (...) många gånger kommer i andra hand. Den tid som adekvata kontroller skulle ta under ärendehandläggningen kan uppfattas som en onödig belastning och ett hinder. Vi menar att detta bidrar till att kontroller under beslutsprocessen nedprioriteras."

Det har helt enkelt inte varit inne att vara noggrann och krånglig. Insikten om att en viss tröghet i systemen också har sina fördelar, tycks ha gått förlorad.  

Rikspolischef Dan Eliasson bör avgå, av många skäl. Men det skulle också behövas en haverikommission som går till botten med låt-gå-mentaliteten i Myndighets-Sverige.

 

Läs också:

Rikspolischefen har tappat kontrollen

Nu måste vi få en ny rikspolischef, Ygeman 

 

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag