Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Det räcker inte, Jimmie Åkesson

Flera asylboenden runt om i Sverige har utsatts för attentat den senaste tiden. Bilden är från branden på ett boende i Ljungby. Foto: Räddningstjänsten i Ljungby

Det är bra att Åkesson har tagit avstånd från bränderna på asylboenden. Men partikamraten Kent Ekeroth underblåser vredens eld.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

På torsdagen tog Jimmie Åkesson ordentligt avstånd från de fasansfulla bränderna på asylboenden runtom i landet. Det tog sin tid, men inlägget på Facebook är gediget: "Vad tror man sig uppnå genom att sätta eld på byggnader och riskera oskyldiga människors liv?" frågar SD-ledaren retoriskt och svarar att man uppnår ingenting. "Men ni förstör. Ni förstör samhället. Ni attackerar samhället på djupet."

Eftersom ingen har gripits är det omöjligt att veta vilka de skyldiga är och varifrån inspirationen kommer. Men SD har ett särskilt ansvar att ta avstånd. Framför allt för att man har en svans som spyr sin xenofobiska galla i sociala medier.

Även partiets gruppledare, Mattias Karlsson, har - poängterar han på Twitter - fördömt brännandet som "avskyvärt", "förkastligt" och "kriminellt".

 

Men partiet har, nu som förr, ett janusansikte. Där finns den välkammade sidan, med Åkesson och Karlsson i täten. Och där finns den andra, som just nu personifieras av bröderna Ekeroth.

Kent Ekeroth tillhörde partiets formella ledargarnityr fram till att järnrörsskandalen briserade 2012. Till skillnad från Erik Almqvist fick han stanna i den relativa partivärmen. Han blev kvar i riksdagen, men tvingades lämna sin plats i justitieutskottet och rollen som rättspolitisk talesperson. Men nu är han tillbaka i sitt gamla utskott.

Den 18 oktober i år höll Kent Ekeroth ett tal i Trelleborg. Han försökte knappast släcka någon pyrande vrede hos folk, tvärtom. Han manade lyssnarna att överklaga moskéer och "invandrarboenden" i varje led. "Ni är en spjutspets för att ta vårt land tillbaka", sade han och talade om svenskarnas långa stubin: "Men när stubinen har brunnit klart, då smäller det!"

 

Ted Ekeroth, ledare för SD i Lund, är besläktad med Kent på mer än ett sätt. Han twittrar oroande saker som: "Dagens polischefer ska bort när vi tar makten. Varenda en ska veck och ersättas med riktiga poliser". Samme Ekeroth lade ut adresser på möjliga asylboenden förra veckan efter att Migrationsverket beslutat att hålla adresserna hemliga. Med tanke på SD-svansen var det ett minst sagt ansvarslöst drag.

Man måste fråga sig varför SD-ledningen, som är så begiven på utrensningar, inte har rensat bort personer som dessa. Vill de ha "ekerothar" som blinkar mot den del av partiet som så att säga gillar tanken på kulsprutor på Öresundsbron?

Det är en fråga som kräver mer än ett beklagande inlägg på Facebook, Jimmie Åkesson.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!