Politikerna i Glasriket har länge begått lagbrott genom att gynna Torsten Jansson och hans New Wave Group. Att även gynna andra näringsidkare kompenserar inte. Foto: Scanpix
Politikerna i Glasriket har länge begått lagbrott genom att gynna Torsten Jansson och hans New Wave Group. Att även gynna andra näringsidkare kompenserar inte. Foto: Scanpix

Det osar i Glasriket

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Det finns en modig man i Emmaboda, socialdemokraten Jörg Eis. Han var den ende ledamoten i fullmäktige som invände mot att den S-styrda kommunen i flygande fläng säljer glasbruksfastigheten Johansfors för två miljoner kronor fast den är bokförd till fem.
Köparna Ingmarie Söderblom och Magnus Elgqvist har dessutom inte pengarna utan får anstånd med betalningen till 2013.
Det är möjligt att fastigheten i dag inte är värd mer än två miljoner. Men ingen vet. Kommunen har inte lagt ut den på öppna marknaden. Man blev bara så glad när Magnus Elgqvist ville ha lokalen för att tillverka rom och göra egna flaskor därtill.
Så det gick undan. Och kommunens näringslivsutvecklare sa upp sig. Inte i protest mot förfarandet. Tvärtom. Näringslivsutvecklaren var nämligen ingen annan än Ingmarie Söderblom, Elgqvists dittills okända affärspartner. Det stinker. Ett os av vänskapskorruption ovanpå det olagliga stödet till enskild näringsidkare.

Som om inte det var nog får duon köpa Röda Stugan i Boda för 100000 kronor för att driva café. Samtidigt lovar kommunen att inte ha konkurrerande servering i det nya glasmuseet The Glass Factory som invigs i Boda den 18 juni.
Museet ska visa den glassamling med alster från Boda, Åfors och Kosta som kommunen köpte av företaget New Wave år 2009 för att hjälpa börsföretaget med storägaren Torsten Jansson ur likviditetsknipan.
Glasen kostade 10 miljoner kronor. Sedan köpte kommunen också Boda bruk, för två miljoner. Då reserverade sig alliansen. Därpå togs planer på nytt museum och designvaruhus. Fastigheterna skulle kosta 10 miljoner att bygga. Nu verkar notan hamna på 30 miljoner. Upphandlingen har inte skett i konkurrens eftersom det var bråttom.
Emmabodapolitikerna är dessvärre inte ensamma om att i strid med lagen hålla enskilda företag under armarna.

I grannskapet finns Lessebo, också S-styrt, som är majoritetsägare i fastighetsbolaget som byggt Kosta Boda Art Hotel. Den andre ägaren är förstås Torsten Jansson, även känd som herr Ulrica Messing.
När det krisade för New Wave och dotterbolaget OKB - Orrefors, Kosta, Boda med Pär Nuder i styrelsen - köpte detta fastighetsbolag i all diskretion Sea glasbruks lokaler av Jansson för att lätta bördan.
Nybro kommun, S-styrd, bidrog med 3 miljoner till en ekonomisk förening som köpte Orrefors glassamling av ni vet vem. Man köpte även bruksfastigheterna, bland andra Gästvilla och Trädgårdsvillan, för 5,3 miljoner för två år sedan. I villorna brukar OKB:s vd Johan Cavalli och företagets gäster bo, utan att betala. Ännu i början av april i år fanns inget hyresavtal.
Politikerna i Glasriket har länge begått lagbrott genom att gynna New Wave Group. Att också gynna andra enskilda näringsidkare kompenserar inte.
Det gör i stället politikerna i Emmaboda till vanebrottslingar.

Rättelse

* I ledaren 23 april beskrev vi osmakliga affärer i Glasriket. Emmaboda kommuns just avhoppade näringslivsutvecklare Ingmarie Söderblom är dock inte delägare i företaget
som köper Johansfors glasbruk. Hon är däremot platschef för det.
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag